Politică

MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE A CONFIRMAT ANGAJAMENTUL REPUBLICII MOLDOVA FAȚĂ DE IMPLEMENTAREA REFORMELOR ȘI SOLUȚIONAREA PAȘNICĂ A PROBLEMEI TRANSNISTRINE

16 aprilie, 2024

Viceprim-ministrul și ministru al afacerilor externe, Mihai Popșoi, și-a exprimat angajamentul pentru „continuarea reformelor profunde și transformarea societății moldovenești, depășirea provocărilor cu care se confruntă Moldova și construirea unui viitor european prosper pentru popor”. După cum relatează „INFOTAG”, Popșoi și-a dedicat discursul în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei acestor subiecte.

Popșoi a amintit că Moldova se confruntă cu provocări serioase, inclusiv consecințele agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

„Toate eforturile comunității internaționale ar trebui să fie concentrate asupra ajutorării Ucrainei, continuând să facă față acestei agresiuni, și să ia măsuri pentru ca Rusia să renunțe să continue acest război”, a declarat ministrul.

De asemenea, el a subliniat sprijinul Moldovei pentru Registrul de Consecințelor Războiului al Consiliului Europei și eforturile de a înființa un tribunal internațional pentru crimele Rusiei.

În ceea ce privește conflictul transnistrean, el a reiterat sprijinul pentru soluționarea pașnică prin negocieri, bazată pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, și a subliniat că pașii către integrarea în UE ar putea contribui la soluționarea acestuia. El a exprimat preocupare cu privire la încălcările drepturilor omului în regiune și la „prezența ilegală a trupelor și munițiilor rusești”.

O altă problemă importantă cu care se confruntă Moldova, a spus el, sunt acțiunile Kremlinului, care „încearcă să divizeze societatea moldovenească prin propagandă, dezinformare și finanțarea ilegală a proiectelor politice”.

Popșoi a apelat la Consiliul Europei să rămână „centrul, punctul de referință pentru drepturile omului, pentru democrație, pentru asigurarea supremației legii", într-un context internațional în care „dreptul internațional este grav încălcat, multilateralismul este amenințat, iar noile tehnologii revoluționare ne schimbă viața”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2024.04.16 14:26 Fima
    Bina ca dl Popsoi strica tare ca Moldova si moldovenii vor in UE.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.