Politică

RUSIA VA FACE TOTUL PENTRU A ÎMPEDICA DESFĂŞURAREA REFERENDUMULUI PRIVIND INTEGRAREA EUROPEANĂ A MOLDOVEI - OPINIA EXPERŢILOR

16 aprilie, 2024

Rusia va face totul pentru a împiedica desfăşurarea referendumului planificat pentru toamnă privind integrarea europeană a Moldovei. Conform INFOTAG, aceasta a fost opinia exprimată de experţi în cadrul unei emisiuni marţi la TV8.

"Este clar că Rusia are interese mari în Moldova. Ea vrea să schimbe puterea la Chişinău, să oprească cursul său european. Şi în acest context, referendumul iminent privind integrarea Moldovei în UE este chiar mai important pentru Moscova decât alegerile prezidenţiale. Prin urmare, Moscova va face totul pentru ca referendumul să nu aibă loc din cauza unei prezenţe scăzute la vot sau pentru ca răspunsul să fie negativ", a declarat fostul viceprim-ministru al Moldovei pentru reintegrare, Gheorghe Balan.

Aceeaşi opinie o împărtăşeşte şi analistul Ion Tăbârţă. Conform spuselor sale, în Rusia înţeleg că, odată cu integrarea fostelor republici sovietice în UE, nivelul de trai va creşte, şi Moscova va pierde controlul asupra situaţiei în aceste ţări.

"Pentru a lupta împotriva integrării europene, Moscova introduce un nou discurs. Practic, pune semnul egal între NATO şi UE. În contextul Moldovei, integrarea europeană este deja văzută de la Moscova ca "încălcare a principiilor neutralităţii". Moscova încearcă în mod activ să impună discursul că acum UE şi NATO sunt unul şi acelaşi lucru, şi apropierea de UE este o confruntare deschisă cu Rusia. Acesta este un nou discurs pe care politicienii pro-moscoviti din Moldova îl vor folosi în campania politică viitoare", a avertizat Tăbârţă.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.