Politică

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A DAT UN AVIZ POZITIV PENTRU DESFĂŞURAREA UNUI REFERENDUM PRIVIND INTEGRAREA EUROPEANĂ

16 aprilie, 2024

Curtea Constituţională a emis un aviz pozitiv asupra proiectului de amendamente la Legea Fundamentală referitoare la integrarea europeană. Conform INFOTAG, acum parlamentul poate să ia în considerare stabilirea datei pentru referendum cu întrebarea specificată în proiectul de lege.

Cu o cerere către Curte s-au adresat un grup de deputaţi, format din 46 de membri ai partidului de guvernare "Acţiune şi Solidaritate". Curtea a recunoscut că iniţiativa este constituţională, inclusiv limitele revizuirii acesteia.

În cadrul referendumului va fi adresată întrebarea: "Susţineţi aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?". Conform iniţiativei, referendumul ar trebui să aibă loc pe 20 octombrie.

Conform proiectului de lege, în preambulul Constituţiei se adaugă două fraze: "confirmând identitatea europeană a poporului Republicii Moldova" şi "declarând integrarea europeană ca obiectiv strategic al Republicii Moldova".

De asemenea, Constituţia este completată de un nou capitol - "Integrarea Europeană". Acesta va include un articol despre "aderarea la tratatele fondatoare şi la actele de revizuire a tratatelor fondatoare ale Uniunii Europene". Conform acestui articol, "aderarea Republicii Moldova la tratatele fondatoare ale Uniunii Europene, precum şi aderarea la actele de revizuire a tratatelor fondatoare ale Uniunii Europene, sunt stabilite de parlament prin lege organică".

De asemenea, acest articol presupune că "după aderarea la tratatele fondatoare ale UE, precum şi la alte acte legislative obligatorii ale comunităţii, aceste prevederi au prioritate faţă de dispoziţiile interne care contravin, cu respectarea prevederilor actului de aderare".

Anterior, parlamentul a adoptat amendamente la Codul electoral pentru a permite desfăşurarea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.