Social

PROBLEMELE MIGRAȚIEI FORȚEI DE MUNCĂ AU FOST DISCUTATE LA CHIȘINĂU ÎNTR-UN FORMAT NOU

17 ianuarie, 2014

Problemele migrației forței de muncă și importanța canalizării remitențelor în scopul dezvoltării economiei Republicii Moldova au fost discutate joi, la Chișinău, într-un nou format, utilizând Metoda Spațiului Deschis (Open Spaсe Technology).

Evenimentul, care a avut denumirea ”Migrația – Quo Vadis Moldova?”, a fost organizat de Asociația Hilfswerk Austria în Moldova în parteneriat cu Institutul de Politici Publice (IPP), în cadrul proiectului ”Remitențele Dezvoltă Comunitățile în Moldova”, finanțat de UE.

Potrivit agenției ”INFOTAG”, directorul executiv al IPP, moderatorul evenimentului, Arcadie Barbăroșie, a menționat că procesul migrației în Republica Moldova este unul foarte complex, care nu poate fi controlat.

”Nu putem pune interdicții pentru ca oamenii să nu plece din țară și nu putem obliga cetățenii noștri să revină acasă. În aceste condiții, trebuie să ne gândim cum să facem ca procesul migrației să lucreze în interesul dezvoltării economice a Republicii Moldova, indiferent care ar fi numărul migranților - 500 mii sau 1 mil.”, a spus moderatorul.

Formatul evenimentul a presupus lipsa unei agende pre-determinate, subiectele de discuție fiind stabilite de către participanți.

Astfel, cei prezenți la eveniment, experți economici, oameni de afaceri, foști migranți, reprezentanți ai diferitor organizații neguvernamentale, studenți, s-au arătați interesați să discute despre - impactul remitențelor asupra diferitor categorii sociale, în special asupra copiilor, cum pot fi utilizate eficient remitențele pentru dezvoltarea economică a țării și care sunt principalii beneficiari ai acestora, cum poate fi îmbunătățit dialogul dintre diasporă și comunitățile din Republica Moldova în vederea utilizării cât mai eficiente a remitențelor?

De asemenea, participanții au dorit să discute și despre felul cum influențează remitențele mentalitatea cetățenilor și ce s-ar întâmpla dacă mâine Moldova ar rămâne fără remitențe sau numărul acestora ar scădea drastic?

După stabilirea subiectelor de discuție, participanții s-au înscris în grupuri de lucru în cadrul cărora au fost analizate unul sau mai multe probleme enunțate. Ulterior, fiecare grup de lucru și-a prezentat viziunea privind subiectele abordate.

Potrivit participanților, printre cauzele care îi determină pe migranți să fie reticenți în a investi în economia Republicii Moldova se numără neîncrederea față de stat, procedurile birocratice, corupția și lipsa de transparență, susținerea insuficientă din partea statului acordată antreprenorilor, implicarea politicului în procesele economice, lipsa unei viziuni strategice privind dezvoltarea statului, în general, și a comunităților locale, în particular.

Participanții la discuție au ajuns la concluzia că pentru ca economia țării să beneficieze de resursele economice acumulate peste hotare este necesar de a fi create anumite facilități pentru migranții care doresc să investească în Moldova, să existe stabilitate fiscală și să fie simplificate procedurile de înregistrare și gestionare a unei afaceri.

Managerul proiectului ”Remitențele Dezvoltă Comunitățile în Moldova”, Victor Koroli, a menționat că Metoda Spațiului Deschis este una inovativă pentru Republica Moldova și oferă participanților posibilitatea de a discuta anume subiectele care îi interesează.

”Abordarea dată se deosebeşte cel mai mult prin lipsa la început a unei agende, ceea ce le oferă participanţilor la întrunire posibilitatea de a-şi elabora propria agendă, în primele 30-90 minute ale întrunirii. De asemenea, aceasta presupune utilizarea maximă a experiențelor personale ale participanților și deschiderea spre discuții”, a spus Victor Koroli.

Concluziile atelierului vor fi diseminate prin intermediul unui raport analitic și unei rezoluții finale, oferite autorităților și publicului larg.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.