Social

​MINISTERUL EDUCAŢIEI AR DORI SĂ MAJOREZE SALARIILE PROFESORILOR PÂNĂ LA NIVELUL MEDIU PE ECONOMIE

10 aprilie, 2014

Ministerul Educaţiei al Moldovei consideră necesar de a majora salariu mediu al pedagogilor până al nivelul mediu pe economie. Anunţul a fost făcut miercuri, la postul de televiziune TV7, ministrul Maia Sandu.

Potrivit agenţiei „INFOTAG” ea a spus că „Ministerul Educaţiei este deacord cu solicitările sindicatelor de a majora salariile profesorilor, dar nu s-a deci cu cât anume, deoarece trebuie de stabilit suma necesară şi sursa pentru a achita salariile a 120 mii de oameni, ceea ce nu este atât de simplu cum pare”.

Potrivit spuselor sale, „anume din aceste considerente s-a cerut stoparea acţiunile de protest pentru o lună”.

Sandu a menţionat că cele 200 mil. de lei, economisite în urma optimizării şcolilor, s-au cheltuit pentru reparaţia instituţiilor de învăţământ, procurarea mobilierului necesar, precum şi realizarea proiectelor importante.

Preşedintele Sindicatului educaţiei şi ştiinţei, Dmitri Ivanov, a spus că „pentru majorarea salariilor profesorilor sunt necesare 1,5 mil. lei şi aceşti bani pot fi găsiţi dacă se va rezolva problema economiei tenebre”.

Potrivit spuselor sale, „salariul mediu al profesorilor în 2013 a constituit puţin peste 3 mii de lei – cu o pătrime mai puţin decât salariul mediu pe economie. Astfel de lefi sunt insuficiente pentru a trăi o lună. De aceea profesorii, sunt nevoiţi după ore sau să mulgă vaca sau să meargă pe câmp, pentru a întreţine familia”, a menţionat el.

„Potrivit Codului Educaţiei, un pedagog trebuie să muncească 35 de ore în săptămână, iar în realitate, să aibă doar 18 lecţii pe săptămână, după care să se ocupe de alte chestii. Dacă salariul profesorilor ar fi decent, atunci acele 17 ore care rămân libere, ei le-ar fi petrecut în biblioteci, pregătindu-se pentru ore. Atunci calitatea educaţiei ar fi mult mai mare”, a spus Ivanov.

El a criticat intenţia guvernului de a majora salariile profesorilor doar cu 9,65%, şi în toamnă, în loc de cele 50% solicitate şi în mai. Acestea sunt bănuţi. Această majorare nu va soluţiona problema”.

Potrivit liderului sindicatului, „profesorii aşteaptă majorarea promisă din octombrie 2013m dar acest fapt nu s-a întâmplat şi de aceea de luni au început acţiuni de protest”.

„De data aceasta guvernul ne-a auzit, dar propune să aşteptăm încă o lună. Însă profesorii nu intenţionează să mai aştepte. Acţiunile de protest vor dura până vineri, după care, dacă guvernul nu va acţiona, în mai vom îndemna la grevă generală”, a spus Ivanov,

„INFOTAG” precizează: În 2013 salariile profesorilor s-au majorat cu mai puţin de 8%, iar luând în calcul inflaţia şi mai puţin. Un profesor începător primeşte mai puţin de 1 mie lei. Din această cauză tinerii specialişti nu doresc să activeze după specialitate şi pleacă peste hotare. Prin urmare, în rândurile profesorilor sunt mulţi pensionari, iar deficitul de profesori este de circa 2 mii de persoane. Minimul de trai pe republică pentru populaţia aptă de muncă este de peste 1,7 mii lei.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2014.04.10 15:38 Tim
    Ea multe ce si-ar dori......

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.