Social

VICTOR MICU ESTE ALES NOUL PREȘEDINTE AL CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII

17 iunie, 2014

Ex-președintele judecătoriei sectorului Râșcani al capitalei, Victor Micu, este noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ales marți cu voturile ale nouă din cei 11 membri ai CSM.

Potrivit agenției „INFOTAG”, cu referire la o sursă din cadrul CSM, Dumitru Vesterniceanu, care exercită interimatul funcției de conducător al CSM, a întrunit doar două voturi.

Vesterniceanu s-a aflat în postul său timp de șase luni, din toamna anului 2013, succedându-l pe Nichifor Corochii, care a ocupat acest post din 16 martie 2012, când actualul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a plecat din funcția respectivă.

CSM este compus din 12 membri, dintre care trei - ministrul Justiției, preşedintele Curții Supreme de Justiție și Procurorul General - sunt numiți conform funcției. Alți trei sunt propuși din rândul profesorilor de drept de la instituțiile de învățământ superior din R.Moldova, de către parlament. Din anul 2013, alți șase judecători sunt propuși din mediul judecătorilor și votați la Adunarea Republicană a Judecătorilor.

„INFOTAG” precizează: CSM este un organ de autoadministrare a corpului de judecători. Membrul CSM este ales cu majoritatea simplă a voturilor judecătorilor înregistrați la adunare. CSM ia decizii privind sancționarea judecătorilor, inclusiv cu pedepse penale. Membrii CSM stabilesc gradul de competență profesională a judecătorilor și al personalului instanțelor și nu iau decizii în cadrul instanțelor. Președintele CSM are un salariu de 20 mii lei. R.Moldova are în total 420 de judecători.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.