Social

​ÎN MOLDOVA A FOST PREGĂTITA CEA MAI MARE MĂMĂLIGĂ

19 septembrie, 2014

În Moldova a fost pregătită cea mai mare mămăligă. Potrivit agenției ”INFOTAG”, mămăliga, care cântărea 550 de kg a fost pregătită în ajun în cadrul primului Festival al Porumbului, care s-a desfășurat în satul Porumbeni, raionul Criuleni.

,,Această acțiune are scopul de a promova tradițiile țării. Porumbul a fost produsul care a ajutat poporul nostru în cele mai grele timpuri. Nu aduce niciun fel de daune solului şi îl întâlnim în fiecare zi în alimentaţie sub diverse forme. Totodată, este cultura agricolă graţie căreia savanţii noştri au obţinut mereu rezultate deosebite”, a spus ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.

Potrivit lui, în Moldova porumbul este cultivat anual pe circa 450 mii de ha. La fel ca și anul trecut, roada de porumb este foarte bună, iar fermierii speră să strângă peste 1,5 mil. tone de porumb. El a menționat că jumătate din roada de porumb se consumă în interiorul țării, iar jumătate este exportată.

Directorul Institutului de Fitotehnie ,,Porumbeni”, Pintilie Pîrvan, a spus jurnaliștilor că instituția pe care o conduce a reușit să iasă din impasul în care s-a pomenit după destrămarea URSS.

”Pentru prima dată în acest an am prezentat șase noi soiuri de hibrizi de porumb la expoziția de la Ialomița, România. Hibrizii noștri au intrat în topul celor mai buni 10 hibrizi, chiar dacă la expoziție au venit savanți din întreaga lume”, a spus el, precizând că semințele de porumb cultivate la Porumbeni sunt solicitate atât în țară, cât și peste hotare.

Primul președinte al RM, Mircea Snegur a menționat că acum 40 de ani a participat la deschiderea Institutului de Fitotehnie ,,Porumbeni”.

”Cercetările științifice trebuie susținute și modernizate în interesul țării. Nu trebuie să uităm că porumbul constituie jumătate din producția de cereale, iar această cultură ajută țara la dezvoltarea zootehniei”, a spus fostul președinte Mircea Snegur.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.