Social

​MOLDOVA AR TREBUIE SĂ SE UNEASCĂ CU ROMÂNIA FĂRĂ REGIUNEA TRANSNISTREANĂ – DEPUTATUL ANA GUŢU

29 octombrie, 2014

În condiţiile în care în câteva ore (exact de atât timp are nevoie armata a 14-a staţionată în Transnistria separatistă să invadeze malul drept al Nistrului) Putin va ocupa RM după modelul Crimeii, cred că Republica Moldova se va reuni cu România, dar fără regiunea separatistă din stânga Nistrului, consideră preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană, liberal-reformatoarea Ana Guţu.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, ea a declarat într-un interviu pentru ziare.com că „românii din cel de-al doilea stat românesc, Republica Moldova, înţeleg foarte bine că de viitorul Preşedinte al României va depinde şi soarta R. Moldova”.

„În condiţiile crizei geopolitice complicate, rolul României devine crucial pentru securitatea cetăţenilor din RM. Viitorul Preşedinte al României trebuie să acţioneze şi să gândească, asumându-şi rolul unui preşedinte al celor două state româneşti”, a menţionat Guţu.

În opinia sa, „într-un anumit sens, criza din regiune, mai exact războiul de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei poate deveni un factor catalizator”.

„Trebuie luate măsuri de reunire cu România, dar fără regiunea separatistă din stânga Nistrului. Bănuiesc că acest scenariu a şi fost deja discutat de cancelariile europene şi nord-americane. Calea mai evolutiva va dura ceva timp, e nevoie de schimbat mentalităţile sociale”, a spus deputatul.

Potrivit spuselor sale, reunirea Moldovei cu România puţin probabil se va întâmpla până în 2018, cum prognozează unele partide politice şi analişti.

„Către acea dată maximum ce poate fi realizat este accederea RM în UE şi nici aceasta nu mai e sigur, ţinând cont de priorităţile federalistului Jean-Claude Junker, preşedintele Comisiei Europene, care a spus clar că în următorii 5 ani UE nu se va extinde către nici un stat din vecinătate”, a spus ea.

Deputatul este convinsă că „neutralitatea e o prostie, pe care trebuie să şi-o asume inclusiv politicienii din anii '90”.

„O nerozie mai mare decât neutralitatea, inclusă în Constituţie, după un conflict armat, după ocuparea de facto a teritoriului RM din stânga Nistrului de către armata rusă, nici că putea fi gândită. Pe termen scurt şi mediu conflictul transnistrean nu va putea fi soluţionat. Mai mult de atât - Republica Moldova a pierdut regiunea din stânga Nistrului pentru totdeauna”, a spus Guţu.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2014.10.29 12:23 Ela
    Undeva are drepatate Gutu.
  2. 2014.10.29 13:08 Snur
    Noi deja au obosit sa asteptem UNIREA cu mama Rominie!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.