Social

​AVOCATUL VITALIE NAGACEVSCHI VA CONTESTA ÎN JUDECATĂ ORDINUL MINISTERULUI DE INTERNE DE INSTALARE A CAMERELOR VIDEO

30 octombrie, 2014

Avocatul Vitalie Nagacevschi va ataca în judecată ordinul MAI de instalare a camerelor de supraveghere video a traficului rutier din Chişinău.

Solicitat de corespondentul „INFOTAG” el a spus că este „evidentă” ilegalitatea acestei practici.

„Astfel de metode ca interceptarea convorbirilor telefonice, violarea corespondenţei, supravegherea video sunt aplicate de colaboratorii serviciilor speciale când este vorba despre investigarea unei crime sau fixarea încălcărilor. Este un lucru normal pentru ţările democratice. Dar am întrebări către demnitarii care au decis instalarea camerelor. În baza căror criterii au fost alese intersecţiile unde au fost instalate camerele video? Prin ce document este aprobat?”, se întreabă juristul.

În opinia sa cele mai periculoase şi supraaglomerate regiuni din Chişinău sunt strada Ismail şi Calea Moşilor, însă acolo nu au fost instalate camere video.

„Camerele sunt instalate oriunde numai nu la cele mai periculoase segmente de drum din capitală, unde au loc accident rutiere şi mor oameni. Din ce reiese că au fost instalate nu pentru asigurarea securităţii în trafic. Al doilea moment important este cine şi unde este păstrată informaţia de pe camerele video, în baza căror criterii şi când această informaţie este lichidată?”, a spus avocatul.

Nagacevschi consideră că informaţia de pe camerele de supraveghere pur şi simplu este folosită pentru a exercita presiuni asupra concurenţilor politici şi financiari.

„Pe o sursă de Internet recent a apărut o înregistrare video cu cunoscutul businessman Renato Usatîi, în care se află la volanul unui automobil, fumează şi vorbeşte la telefon. Aceasta este o înregistrare de pe camerele de supraveghere video, aflate în controlul MAI. Cum a fost posibilă această „scurgere”? orbind la direct informaţia de pe camerele de supraveghere sunt date, care pot fi atribuite datelor personale ale cetăţeanului. Transmiterea acestora este o încălcare a legii, respectiv a drepturilor de bază ale cetăţeanului. Şi sunt convins că voi putea demonstra acest fapt în judecată”, a spus avocatul.

După afirmaţiile lui Nagacevschi, MAI a recunoscut că camerele de supraveghere video au fost instalate prin ordinul Ministrului Afacerilor Interne, nu prin hotărârea Guvernului, cum trebuia să fie. După aceasta, proiectul de hotărâre privind instalarea camerelor video a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului, programată pentru 29 octombrie. Însă şedinţa a fost anulată.

„INFOTAG” precizează: În Moldova cu sprijinul financiar al Guvernului Chinei este realizat proiectul sistemului de supraveghere video a traficului rutieri din Chişinău şi pe principalele drumuri naţionale. Costul proiectului este de $4,7 mil. Deja au fost instalate 571 camere de supraveghere video pe 41 intersecţii din Chişinău. În dependenţă de dificultatea segmentelor, la intersecţie sunt montate de la 4 la 30 de camere. Operatorii prin intermediul acestora urmăresc traficul rutier, fixează încălcările şi expediază amenzile contravenienţilor. În conformitate cu acestea mii de şoferi deja au achitat amenzi în sumă de peste 20 mil. de lei.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2014.10.30 13:45 Sofia
    El este avocat numarul unu in Moldova!
  2. 2014.10.30 13:47 Ghenadie
    Bravo dl Nagacevschi, jos palarie!
  3. 2014.11.01 09:35 Irga
    Multe lume spune ca el este cel mai efectiv avocat in Moldova...
  4. 2014.11.01 09:36 Fapta
    El este avocat cu bogata experienta si profesionalizm!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.