Social

​PE UNUL DIN TRASEELE DE REABILITARE A SISTEMELOR DE IRIGARE AU FOST DESCOPERITE PODOABE DIN AUR CU VALOARE DE UNICAT

13 februarie, 2015

Pe unul dintre traseele de reabilitare a sistemelor de irigare, proiect realizat în cadrul programului Compact al Fondului ”Provocările Mileniului”, au fost descoperite podoabe din aur cu valoare de unicat pentru Republica Moldova și nu doar.

Solicitat de reporterul ”INFOTAG”, directorul Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic, care se află la fața locului, a menționat că descoperirea a fost făcută întâmplător de muncitorii care lucrează la reabilitarea sistemului de irigare din r-nul Ungheni.

”Aceștia au anunțat imediat reprezentanții poliției, care sosiți la fața locului au recuperat piesele. Este vorba de podoabe din aur și sticlă, precum pandantive, mărgele și un cercel deosebit din aur în formă de amforetă prevăzut cu mai multe lănțișoare. Deocamdată, a fost recuperată doar o singură piesă de acest gen. Toate sunt importuri romane. De asemenea, a fost descoperită și o fusaiolă”, a spus Vlad Vornic, precizând că potrivit informațiilor preliminare vorbim de o înmormântare princiară, care datează din secolele I-II d.Hr.

Potrivit directorului Agenției, se impune o cercetare de salvare urgentă a locului descoperirii.

”Cu regret, în rezultatul lucrărilor în mare parte mormântul a fost răscolit. Zona însă trebuie protejată și cercetată minuțios, pentru a fi recuperate toate datele arheologice despre acest complex funerar tumular”, a spus directorul Agenției, precizând că potrivit legislației în vigoare coordonatorii reabilitării sistemelor de irigare sunt obligați să acorde suportul financiar necesar pentru efectuarea cercetărilor.

Vlad Vornic susține că pentru istoria și patrimoniul național cultural descoperirea este una extrem de valoroasă.

”Pentru epoca romană descoperiri similare sunt foarte puține în spațiul dintre Prut și Nistru. Cert este că în ultimii 30 de ani asemenea descoperiri nu s-au mai făcut. Este o descoperite deosebită nu doar pentru Moldova, dar și pentru un spațiu mai larg. Probabil în estul Ucrainei ar mai fi descoperiri similare. După studierea atentă a pieselor și a literaturii de specialitate vom putea elucida mai multe lucruri. Dar fără îndoială sunt piese de valoare excepțională pentru patrimoniul național”, a spus sursa citată.

Vlad Vornic a menționat că piesele vor fi depuse la Muzeul Național de Istorie, care le va valorifica din punct de vedere muzeal, iar arheologii le vor valorifica științific.

Commentarii [ 7 ] adaugă comentariu

  1. 2015.02.13 16:23 aLEX
    aCUMA mOLDOVA ESTE SALVATA CU ATIT DE MULT AUR!!!
  2. 2015.02.13 16:25 Vica
    Nu degeaba statu sistina Agentie este sens mare...
  3. 2015.02.13 16:26 IUlian
    Bravo, dl Vornic!
  4. 2015.02.13 16:36 Stas
    Asta este o SESATIE pentru Moldova noastra!
  5. 2015.02.13 16:38 mamuca
    Komy-to zdorovo povezlo!
  6. 2015.02.15 12:07 Vasile
    arheologii isi fac treaba, spre deosebire de politicieni. Ar trebui expuse obiectele la muzeu!
  7. 2015.02.19 08:47 un amic
    Bravo, felicitari!
    Totodata Agentia Nationala ar trebui sa gandeasca si extinderea unei retele muzeale in Republica Moldova, astfel incat si raioanele sa poata fi attractive din punct de vedere touristic, nu doar Chisinaul. Si in raioane sa lucreze cercetatori, nu doar la Chisinau. Va dau o sugestie: porniti de la organizarea unor muzee cu profil etnografic (e cel mai usor) pe care le dezvoltati in timp si cu alte domenii. Nu concentrate toata istoria la Chisinau, de asta avem multi prosti care voteaza cu comunistii si dodonii.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.