Social

DIVERSITATEA ETNICĂ ŞI LINGVISTICĂ A MOLDOVEI ESTE PRINCIPALA SA RESURSĂ – AMBASADORUL GERMANIEI

25 noiembrie, 2015

Diversitatea etnică şi lingvistică a Moldovei este principala sa resursă, consideră Ambasadorul Germaniei în Moldova, Ulrike Knotz.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, Excelenţa Sa a declarat marţi la masa rotundă „Minoritățile și consolidarea unei societăți incluzive: Moldova, Ucraina și practica internațională” că problemă este nu diversitatea etnică, ci abordarea politică a acesteia.

„Deseori diversitatea este folosită în scopuri politice, cum este consolidarea electoratului. Oamenii totuşi găsesc limbă comună. Ambasada Germaniei în anul curent a organizat numeroase proiecte privind problema societăţii dezbinate, care au demonstrat că tinerii nu văd apartenenţa drept o problemă, ci mai degrabă ca un motiv de mândrie sau subiect de glume”, a spus diplomatul.

Principalele subiecte ale conferinţei au fost integrarea minorităţilor în Moldova din punctul de vedere al comunităţilor şi Guvernului, precum şi Autonomia găgăuză în RM – lecţii şi perspective.

„Noi în permanenţă împărţim experienţa în domeniul naţional cu colegi noştri moldoveni. Văd cum subiectele Transnistriei şi Găgăuziei sunt discutat ca pericol de divizare a ţării. Asemenea abordare nu favorizează dialogul şi atingerea înţelegerii, iar în rezultat apare senzaţia de securitate redusă, atât pe plan naţional, cât şi personal”, a spus şeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan.

Potrivit spuselor sale, locuitorii Transnistriei şi Găgăuziei au întrebări la capitolul securitatea persoanei şi a familiei, deoarece nu-şi văd viitorul în cadrul Moldovei.

„Trebuie să respectăm toate naţionalităţile şi să nu uităm că toţi voi sunteţi oameni simpli, indiferent ce limbă vorbiţi şi că aveţi o ţară comună, în care construiţi un stat de drept. Sunt necesare eforturi pentru consolidarea societăţii. Dacă naţiunea nu va fi unită, atunci multe probleme din prezent vor continua şi potenţialul european al ţării nu va fi realizat. Este necesară o strategie care va ajuta la depăşirea problemelor actuale”, a spus şeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola.

Potrivit spuselor sale, statului Găgăuziei în cadrul Moldovei poate deveni un bun exemplu pentru Transnistria. El a subliniat că unirea diferitor componente ale societăţii este una din priorităţile politicii europene.

Commentarii [ 6 ] adaugă comentariu

  1. 2015.11.25 11:44 Dr.Mazur Marin
    International Convenant on Economic,Social and Cultural Rigts art.13 stipulează că ”educația va permite tuturor persoanelor șă participe efectiv într-o societate liberă, să promoveze înțelegerea,toleranța și prietenia între toate națiunile și toate grupurile rasiale,etnice sau religioase”. Multiculturalismul are menirea de a oferi un cadru de afirmare pentru identitatea de grup.Astfel,procesul globalizării ne pune în față unei continue resituări a raporturilor majoritate/minoritate, în spații culturale concrete și ne îndeamnă la o continuă înțelegere,acceptare și a afirmare a diversității. Este extrem de binevenită masa rotundă „Minoritățile și consolidarea unei societăți incluzive: Moldova, Ucraina și practica internațională” În Republica Moldova Institutul Patrimoniului Cultural al AȘM a elaborat un proiect ce abordează dialogul intercultural transfrontalier cu Ucraina: ”Promoting sustainable development of ethno-cultural identityu and interculturalș dialogue with a view to cross-border sosial integration of etnic minorities in the Republic of Moldova and Ukraine”. Sperăm să-l implementăm la nivelul SMART. Căutăm sponsorizare conform liniilor de buget. Robert Schuman, considerat Părintele Europei s-a pronunțat, în mod special,asupra dimensiunii spirituale a unei Europe unite. Noi, trebuie să depunem eforturi sustenabile pentru a deveni valori culturale Europene!
  2. 2015.11.25 12:14 Sava
    Eu sunt de acord... Asa si este.
  3. 2015.11.25 12:17 Liviu
    "Multiculturalismul are menirea de a oferi un cadru de afirmare pentru identitatea de grup", - ce inseamna asta, domnule?
  4. 2015.11.26 17:15 Dr.Mazur Marin
    Cultura într-o lume în proces de globalizare joacă un rol fundamental în ceea ce privește numeroasele sale implicații dimensionale sociale,economice și politice.Astăzi relațiile dintre țări și culturi se dezvoltă fără încetare.
    Dl Liviu, am încercat să abordez aspecte ce vizează interrelații- le, raporturile și schimburile între diferite culturi,semnificația și valoarea comunicării interculturale. Pornind de la necesitatea promovării interculturalității, dezvoltării cunoașterii etniilor de la noi, se vor valorifica bunele practici (de exemplu din Germania federală,România,Polonia ...) de educație permanentă a grupurilor țintă pentru a găsi mecanisme eficiente de integrare socială și culturală a acestora. Este necesar să conștientizăm realitatea multiculturală a R.Moldova și să avem un cadru legislativ obiectiv pentru al pune în aplicație, tolerând consecvent raporturile majoritate/minoritate vorbind corect limba română în toate entitățile funcționale ale statului. Să cunoaștem valorile Europene este necesar să învățăm în continuu tot ce este progresiv în educație,artă,cultură și democrație...Mulțumesc că ești interesat în abordarea mea.
  5. 2015.11.27 13:39 Dr.Mazur Marin
    În cadru proiectului menționat mai sus vom avea o masă rotundă cu participarea tuturor etniilor înregistrate în R.Moldova pentru a crea pomul problemelor cauza-efect și ale conștientiza și segmenta,găsi soluții de toleranță maximă,propunând cadru legislativ și mecanisme concrete.
    Parteneriatul va fi constituit din 30 persoane. Rog să vă înscrie-ți pentru participare și avea acorduri de parteneriat cu etniile noastre...
  6. 2015.11.27 14:30 Marin
    Ziua Recunoștinței este o sărbătoare națională celebrată anual în Statele Unite în a patra zi de joi din noiembrie. Este o tradiție în această zi pentru a invita prietenii și familia la casa ta pentru o sărbătoare mare Ziua Recunoștinței.
    Iată cum a început totul:
    În 1620 a plecat pelerini din Europa și a ajuns în America de Nord.

    Principalul motiv pentru venirea lor la lumea nouă a fost să scape de persecuție religioasă din Biserica Angliei. Astăzi libertatea de a practica religia rămâne un principiu important în societatea americană.
    Pelerinii au avut în primul an cam dificil, dar americanii nativi care au trăit în zona de nord i-au ajutat să supraviețuiască.

    Squanto, un membru al tribului Wampanoag, a fost deosebit de util.

     
    Pentru a arăta aprecierea față de poporul Wampanoag pentru tot ajutorul lor, pelerinii ia invitat la un ospăț de trei zile.
     Ziua Recunoștinței este întotdeauna sărbătorit pentru grațierea americanilor nativi!
    În zilele noastre, familia și prietenii americanilor se adună pentru adunări mari de a mânca și a spune mulțumesc pentru toate lucrurile bune din viața lor ca etnii veniți din toată lumea.
    Cred că ar fi bine de instituit și la noi o astfel de ziuă de recunoștință a minorităților către majoritatea națiune.Ar fi o zi de toleranță, de a se cunoaște tradițiile, costumul național,obiceiurile,muzica, doleanțele lor.
    Felicit toți Americanii și misionarii,voluntarii care se găsesc acuma în Țara Noastră cu ZIUA RECUNOȘTINȚEI

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.