Social

​CUM VA FUNCȚIONA NOUA LEGISLAȚIE ÎN DOMENIUL INTEGRITĂȚII

03 februarie, 2016

Președintele și vicepreședintele viitorului Consiliu Național de Integritate (CNI) vor fi numiți de președintele țării, va fi instituită funcția de inspector de integritate care va avea împuterniciri foarte mari și independență sporită. Acestea sunt printre principalele prevederi ale pachetului de legi cu privire la integritate votat miercuri de guvern.

După cum a explicat în cadrul unei intervențiila Publika TV, Vladislav Cârlan, șef de Direcțiela Ministerul Justiției, nu doar se schimbă denumirea din Comisia Națională de Integritate în Centrul Național de Integritate (CNI), dar au loc și modificări de structură, competențe și funcții care vor asigura independența acestui organ. Reforma constă și în faptul că acestei instituții îi vor fi acordate competențe care vor asigura o procedură efectivă pentru a identifica veniturile ilicite și conflictele de interese.

Președintele și vicepreședintele CNI vor fi numiți pe mandate de câte șapte ani de președintele Republicii Moldova, în urma unui concurs public. Candidații vor fi selectați de membrii unui Consiliu de Integritate din care vor face parte deputați, reprezentanți ai guvernului, Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai autorităților locale, ai societății civile, jurnaliști, etc, a precizat reprezentantul Ministerului Justiției.

De asemenea, vor activa 30 de inspectori de integritate, care vor fi independenți în activitatea lor, iar procedurile de numire și destituire a acestora sunt clar stabilite în legislație. Toate actele procedurale le vor efectua inspectorii, iar președintele CNI va avea doar calitatea de administrator.

Vladislav Cârlan a explicat și cum vor funcționa inspectorii. În primul rând, el a menționat că dacă în urma verificărilor se vor constata diferențe mari dintre averile și veniturile declarate și cele existente, persoana respectivă va fi trasă la răspundere. În proiect s-a propus ca acest lucru să se întâmple în cazul unor diferențe mai mari cu echivalentul a 10 salarii medii pe economie, adică de aproximativ 50.000 de lei în prezent.

„În asemenea situație, inspectorul va constata într-un proces verbal despre această încălcare, care va fi prezentat alături de o cerere în instanța de judecată ca să confiște această diferență. Decizia de judecată este prezentată Centrului și Ministerului Finanțelor și urmează executarea”, a explicat Vladislav Cârlan.

Expertul Vitalie Catană s-a arătat sigur că noile modificări vor influența pozitiv activitatea CNI și va aduce rezultate mult mai mari decât până în prezent. „Având în vedere volumul de muncă, în prezent membrii CNI nu pot face față cerințelor. Până acum puteau obține doar anumite informații, de aici și calitatea activității. Apar acești inspectori, vor fi mai mulți, vor avea împuterniciri mai mari și, respectiv, calitatea va fi mai bună, pentru că vor putea avea posibilitatea să găsească toată informația de care au nevoie”, a declarat Catană.

Guvernul a aprobat miercuri un pachet de acte legislative privind integritatea, aceasta fiind și una din cerințele partenerilor externi. Este vorba de trei acte legislative: Proiectul de lege privind declararea averii și intereselor personale, proiectul legii privind Centrul Național de Integritate și un proiect de modificări a mai multor actor legislative.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.