Social

​CIFRA UTILIZATORILOR DE TELEVIZIUNE DIGITALĂ ÎN MOLDOVA A CRESCUT ÎNTR-UN AN CU 3,8%

16 martie, 2016

Cifra abonaţilor serviciilor de televiziune contra plată în format digital a crescut în Moldova în anul 2015 cu 5 mii (+3,8%), depăşind 138,1 mii. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, astfel arată datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) privind dinamica pieţei serviciilor publice de televiziune (TV) furnizate contra plată (TV prin reţele de cablu și IP TV).

Conform datelor, în anul 2015 numărul total de abonați la serviciul TV contra plată a înregistrat o creștere ușoară de 0,3% și a însumat 274,9 mii. 75% din abonaţi recepționau programele TV prin intermediul rețelelor de cablu, iar 25% – beneficiau de programe TV furnizate în baza tehnologiei IP (IP TV). Totodată, numărul abonaţilor la serviciul IP TV a crescut cu 6,1 mii (+9,8%) și a totalizat circa 68,8 mii, iar veniturile provenite din vânzarea acestui serviciu au sporit cu 2,8 mil. lei (+5%) şi au depăşit cifra de 58,1 mil. lei.

Totodată, numărul abonaţilor la serviciul TV prin rețele de cablu a scăzut cu 3,1 mii (-1,5%) şi a alcătuit 206,1 mii, iar vânzările acestui serviciu s-au micşorat cu 9,5 mil. lei (-9%) și au alcătuit 97,5 mil. lei. Urmare a acestei evoluţii, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) la serviciul TV contra plată a sporit cu 0,9% şi a alcătuit 48,2 lei.

Specialiștii ANRCETI explică contractarea pieței serviciilor TV prin rețele de cablu prin schimbarea preferințelor unei părți a utilizatorilor acestor servicii. Aceștia migrează spre variante alternative de vizionare a conţinutului TV: pe Internet, prin satelit sau prin IP TV. Aceste servicii TV sunt oferite în format digital, spre deosebire de o bună parte din operatorii de rețele TV prin cablu care în prezent retransmit programele TV în format analogic.

„INFOTAG” precizează: În aul 2015 cel mai mari operatori ai pieţei serviciilor publice de televiziune (TV) furnizate contra plată deţineau următoarele cote de venituri: Moldtelecom – 28,9%, Sun Communications – 28 %, ТВ BOX – 8,1%, AMT – 3,7%. Cota totală de piaţă a restul celor 79 de prestatori a fost de 31,3%.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.