Social

​FESTIVALUL MINORITĂŢILOR SEXUALE CU GENERICUL „FĂRĂ FRICĂ” A ÎNCEPUT LA CHIŞINĂU

18 mai, 2016

Festivalul minorităţilor sexuale „Moldova Pride 2016” a început marţi la Chişinău, de Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei. De data aceasta festivalul are genericul „Fără frică”.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, coordonatoarea programului „Lobby şi Advocacy a Drepturilor LGBT”, Angela Frolova, a spus la ceremonia de deschidere, că în cadrul festivalului zilnic vor avea loc diferite evenimente, şi anume dialogul social „Comunitate. Tradiţie. Normalitate”, discuţia deschisă „Ce au în comun mişcarea LGBT şi feminismul”, seara mândriei LGBT, conferinţa „Strategii regionale de luptă cu iniţiativele legislative şi politicile anti-LGBT”, târgul curcubeu, marşul solidarităţii şi karaoke-battle.

Preşedintele centrului GenderDoc-M, Alexei Marcicov, a menţionat că membrii LGBT îşi doresc să locuiască într-o ţară în care frica „nu va mai fi un factor definitoriu”.

„Noi nu avem nevoie de careva revoluţii, dar deoarece locuim în epoca schimbărilor – trebuie şi putem coopera activ cu presa, societatea civilă, puterea legislativă şi executivă. Noi trebuie să fim solidari în crearea unei societăţi deschise, care include toate grupurile sociale din ţara noastră”, a spus el.

Ambasadorul Italiei în Moldova, Enrico Nunziata, a spus la deschiderea festivalului că sprijină evenimentul organizat cu scopul de a promova şi proteja drepturile oamenilor din comunitatea LGBT.

„Astăzi este Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei şi mă bucur că Moldova, de rând cu alte ţări, sărbătoreşte astăzi această zi, deoarece în zilele noastre deseori sunt încălcate drepturile LGBT. Vă îndemn să susţineţi lupta, pentru ca drepturile voastre să fie respectate. O lume, în care sistematic sunt încălcate drepturile minorităţilor sexuale, nu poate fi o lume în care ne simţim în siguranţă. Faceţi un lucru important în Moldova, şi îl vom continua împreună în numele unei lumi libere”, a spus Excelenţa Sa.

Potrivit Ambasadorului SUA în Moldova, James Pettit, „discriminarea minorităţilor sexuale există peste tot, inclusiv în America”.

„Curtea noastră supremă a permis căsătoriile de acelaşi gen cu doar 2-3 ani în urmă. Cred că este doar începutul. Urmează de mai făcut multe, atât în America, cât şi în Moldova, dar în primul rând trebuie să schimbăm modul de gândire al oamenilor. Şi este important să nu uităm că toţi suntem diferiţi şi trebuie să acceptăm aceasta”, consideră diplomatul.

„INFOTAG” precizează: Organizator al festivalului tradiţional este Centrul de informare GenderDoc-M. Centrul a fost fondat la 8 mai 1998 şi este o organizaţie neguvernamentală care promovează activ drepturile LGBT în Moldova.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2016.05.18 11:43 Filaret
    De ce noi vedem numai pe d-na Frolova, unde este dl Marcicov?
  2. 2016.05.18 11:46 Milca
    Chestea este, ca dl Alexei sta numai de peste hotare... el atrage bani pentru colegii sai inMoldova.
  3. 2016.05.18 11:48 Polish
    Parca este normal dl Marcicov?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.