Social

​OPINIE: NOILE PREVEDERI ALE LEGII ANTIFUMAT VOR FI RESPECTATE ÎN PROPORŢIE DE CEL MULT 20%

20 mai, 2016

Prevederile legii antifumat care vor intra în vigoare de la 31 mai și care interzic fumatul în spațiile publice și cele închise nu vor putea fi aplicate. Mai mult, acestea vor crea neînțelegeri și abuzuri, iar cei care vor avea de suferit sunt localurile din Republica Moldova, dar această situație se va răsfrânge și asupra veniturilor la bugetul de stat. De această părere au fost invitații Publika TV care au discutat joi despre noile reglementări care urmează să intre în vigoare în mai puțin de două săptămâni.

Cea mai mare problemă raza de 10 metri da de la intrarea în spațiu închis, unde pot fi amenajate locurile pentru fumători. 98 % din localuri nu au acest spațiu unde pot fi amenajate locuri pentru fumat, a explicat Aneta Zasavițchi, președintele Asociației Patronale „Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova”.

Ea a arătat că noile prevederi sunt practic alogice. Astfel, dacă un client al unui local aprinde o țigară, acesta trebuie să fie somat de angajații localului, iar dacă nu se conformează – să cheme poliția. „Practic noi intrăm în conflict cu oaspetele localului. Având în vedere situația social-economică actuală noi încă și ne mai alungăm oaspeții. Clientul nu va mai reveni”, a explicat Aneta Zasavițchi.

„Neclaritățile trebuie anticipate. La terase vara aceasta va trebuie să ne ocupăm de educația clienților noștri, lucru de care ar trebui să se ocupe Ministerul Sănătății”, a mai opinat ea.

În plus, autoritățile pe de o parte încearcă să combată fumatul excluzând fumătorii, sau limitându-le drepturile, dar nu interzicând țigările sau majorarea prețului lor, astfel ca să fie mai puțin accesibile, a arătat Aneta Zasavițchi.

„Va fi o perioadă foarte grea pentru că riscăm să primi multe sancțiuni, să ne pierdem oaspeții”, a anticipat sursa citată.

Și președintele Asociației Obștești „Fumătorii Responsabili” Constantin Dascăl susține că legea este nobilă, dar sunt anumite lacune - nu se constată clar locurile unde se poate și nu de fumat, mu prevede expres amenajarea spațiilor pentru fumat de către instituțiile publice, informarea populației nu a fost asigurată la nivelul necesar. „Să presupunem că la Chișinău și Bălți va funcționa mai bine de 50%. În localitățile rurale va fi imposibil de urmărit aplicarea legii. Agentul constatator nu va pute urmări toate persanele care fumează în locuri interzise”, a arătat el.

Mai mult, interzicerea fumatului în localuri le va aduce prejudicii considerabile, iar ca urmare va avea de suferit bugetul. El a dat exemplul României, unde recent a intrat în vigoare o lege similară, iar în prezent autoritățile încearcă să o modifice. Acolo s-au întâmplat multe cazuri când clienții localurilor ieșeau să fumeze și nu se mai întorceau să achite nota.

Constantin Dascăl a exprimat dubii că legea, în varianta e acum, va putea fi aplicată. „Sunt sceptic în privința respectării acestei legi care va fi respectată în proporție de cel mult 20%. Este imposibil de urmărit fumătorii într-un stat unde aproape 40% din populație fumează”, a concluzionat el.

Reamintim că Asociația Patronală „Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova” a elaborat anterior o petiție către conducerea Guvernului și Parlamentului în care solicita mai multe clarificări în privința reglementării fumatului în localurile de agrement și așa-numitelor „locuri special amenajate pentru fumat”.

Asociația a solicitat de la autoritățile RM să vină cu reglementări și indicații clare referitor la amenajarea și amplasarea locurilor speciale pentru fumat și clarificarea termenilor „spații deschise și semideschise”, dar și altor aspecte care țin de consumul produselor de tutun. În aceeași petiție, Asociația și-a exprimat îngrijorarea că în scurt timp de la intrarea acestor prevederi în vigoare, organele abilitate vor demara o campanie de verificare și control a respectării normelor legate și, în condițiile Republicii Moldova, orice dubiu va fi interpretat în defavoarea contribuabilului persoană juridică.

De asemenea, Asociația Obștească „Fumătorii Responsabili” a elaborat o petiție către autorități în care critică mai multe prevederi ale așa-numitei legi antitutun și cere să fie asigurate mai multe condiții pentru fumători. Asociația cere mai multe condiții pentru fumători. Spre exemplu, să fie obligate instituțiile publice să amenajeze locuri pentru fumat, să fie reglementate și permise fumuare în incinta spațiilor închise, conform practicii europene. În special pentru baruri și cluburi. De asemenea, să fie excluse din lista produselor interzise consumului în spații publice de tip închis a țigaretelor electronice.

Petiția poate fi semnată aici - http://www.petitieonline.com/petitiafumatorilor_rm

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.05.20 19:14 Victor
    Sunt de acord cu asa opinie...
  2. 2016.05.21 12:26 Revelion
    Asa legea la noi, in Moldova este un pas gresit...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.