Social

​LA CHIȘINĂU A AJUNS PRIMA GARNITURĂ DE PĂCURĂ OFERITĂ ÎN CALITATE DE AJUTOR UMANITAR DE CĂTRE GUVERNUL ROMÂNIEI

30 mai, 2016

La Chișinău, a ajuns prima garnitură de păcură din ajutorul umanitar oferit de Guvernul României.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, la evenimentul de recepționare a păcurii, ambasadorul Marius Lazurca menționat că aceasta este ultima etapă a ajutorului umanitar, care constituie 1300 tone din cele peste 16 mii, pe care Guvernul României a decis să îl pună cu titlu gratuit la dispoziția RM pentru a mai scădea din povara consumului energetic și a cheltuielilor cauzate de acesta în Moldova.

„Ne dorim ca această păcură să slujească securității energetice a RM și creării unor condiții mai bune pentru încălzirea căminelor. Suntem bucuroși că am ajuns la această etapă, care din punct de vedere tehnic este una complicată. Aș vrea să aduc mulțumiri Căii Ferate din Moldova, care a câștigat o licitație internațională pentru a asigura transportarea păcurii, astfel dând dovadă de faptul că operatorii de transport din Moldova au capacități de câștiga asemenea licitații și de a efectua transporturi internaționale de calitate”, a spus Excelenţa Sa.

Vicepremierul Gheorghe Brega a menționat că „mai urmează încă cel puțin 11 tranșe de livrare a păcurii, care va merge în depozitele CET-urilor și va fi utilizată pentru producerea de agent termic, apă caldă și electricitate. Păcura vine din rezervele de stat ale României”.

Potrivit spuselor sale, „la arderea păcurii vom vedea care este volumul de energie electrică și câte gigacalorii sunt produse, care ulterior vor fi repartizate persoanelor social vulnerabile din capitală, iar cei care nu sunt conectați la sistemul de încălzire vor beneficia de compensații. Dar, totuși, decizia finală va fi luată în cadrul Comisie Interguvernamentale”.

Directorul general al Agenției de Rezerve Materiale, Nicolae Hîncu, a menționat că „în perioada de iarnă va fi arsă păcura care se află în rezerva de stat, care are mai mult de cinci ani, și, respectiv, păcura care vine acum din România va fi înlocuită cu cea deja existentă. Păcura va fi păstrată în depozitele Termoelectrica. Suma totală a păcurei constituie 58 mil. lei moldovenești pentru 16,295 t.

„INFOTAG” precizează: La începutul lunii martie curent la Chișinău a ajuns prima tranșă a ajutorului umanitar din România, care constituia 200 tone de zahăr de sfeclă, iar la mijlocul lunii aprilie a ajuns al doilea lot de ajutor umanitar, care era compus din pachete alimentare cu valoare totală de 400 de mii de euro.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.