Social

​PENTRU UNIREA MOLDOVEI CU ROMÂNIA AR VOTA 34% DIN CETĂŢENI, ÎNSĂ NU ŞI PENTRU CANDIDAŢII UNIONIŞTI

12 octombrie, 2016

Pentru unirea Moldovei cu România ar vota 34% din cetăţeni, însă pentru candidaţii unionişti ar vota doar 4%. Despre aceasta arată rezultatele sondajului sociologic „Evoluția și comportamentul electoral din Republica Moldova”, care au fost prezentate miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG.

Directorul Centrului de Cercetare Sociologică din RM, Sergiu Raeţchi, a spus că 12% din respondenţi sunt absolut de acord să susţină unirea Moldovei cu România, 22% consideră că acest lucru este bun din punct de vedere economic, 17% nu ar fi împotrivă, 18% consideră că Moldova nu va avea nimic de câştigat de pe urma unirii, iar 31% sunt categoric împotrivă.

Totodată, 36% dintre cei care sunt împotriva unirii cu România nu vor întreprinde nimic, dacă unirea se va întâmpla, 55% vor ieşi la proteste paşnice, 7% sunt gata să participă la confruntări, iar 2% sunt gata să lupte cu arma în mâini împotriva unirii

În acelaşi timp, 77% dintre cei care pledează pentru unirea cu România susţin că acest lucru trebuie realizat prin referendum, 19% - prin votarea în Parlament, 4% prin proteste în masă.

Potrivit sondajului, pentru integrarea Moldovei în Uniunea Europeană pledează 51% din respondenţi, iar pentru integrarea în Uniunea Vamală – 43%. Pentru aderarea Moldovei la NATO ar vota 42%, împotrivă – 23%, iar 35% din respondenţi nu au putut da un răspuns la această întrebare.

„Anterior, numărul adepţilor integrării în UE era mai mare. Acest număr a scăzut din cauza că politicienii care pledează pentru integrarea europeană au discreditat această idee. Acelaşi lucru se referă şi la unirea cu România. Mulţi sunt gata să susţină ideea unirii, însă printre candidaţii la funcţia de preşedinte care pledează pentru unire ei nu văd un candidat demn”, a spus Raeţchi.

Potrivit rezultatelor sondajului, 65% din cetăţeni consideră că Moldova merge pe o cale greşită, iar 15% consideră că ţara merge pe o cale corectă. Printre problemele care îi îngrijorează cel mai mult pe cetăţeni se numără salariile mici – 38%, corupţia – 17%, şomajul – 13%, preţurile înalte – 11%, siguranţa cetăţenilor – 3%.

Studiul a fost realizată la iniţiativa Centrului din sursele financiare proprii. Sondajul a fost realizat în perioada 21 septembrie – 8 octombrie, pe un eşantion de 1100 respondenţi. Marja de eroare este de +/-3%.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.