Social

PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ULTIMII ANI, REPREZENTANŢII CONDUCERII MOLDOVEI AU NEGLIJAT RECEPŢIA DESFĂŞURATĂ CU OCAZIA ZILEI INDEPENDENŢEI SUA

03 iulie, 2017

Reprezentanţii conducerii de vârf a Moldovei, inclusiv Preşedintele, prim-ministrul şi preşedintele Parlamentului, au neglijat vineri recepţia oficială, organizată de Ambasada SUA la Chişinău cu ocazia Zilei independenţei SUA.

Potrivit agenţiei INFOTAG, pentru prima dată în ultimii ani la recepţie nu a fost nici ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, care mereu venea la recepţia de la Ambasada SUA. De asemenea, nu a fost nici liderul Partidului Democrat, coordonatorul executiv al coaliţiei de guvernare, Vlad Plahotniuc.

Fostul viceministru al MAEIE, expertul Andrei Popov, a scris pe pagina sa de facebook că „absenţa lor a fost atât de vizibilă, încât s-a creat impresia că este vorba despre un „boicot” ostentativ, o decizie asumată, evident coordonată şi menită să transmită gazdelor un semnal”.

El a menţionat că acest lucru a fost vizibil comparativ cu recepţia de Ziua Europei din luna mai, unde, pe lângă premier şi coordonator, au fost mulţi deputaţi democraţi şi miniştri. De această dată a fost prezent doar deputatul Vladimir Hotineanu şi viceprim-ministrul Gheorghe Bălan.

Popov a presupus că acest demers ala autorităţilor moldovene ţine de nemulţumirea în privinţa faptului că SUA, la fel ca şi Uniunea Europeană, insistă pe îndeplinirea pe deplin a recomandărilor Comisiei de la Veneţia referitor la modificarea sistemului electoral.

Potrivit lui, Chişinăul oficial se opune includerii acestei prevederi în Declaraţia comună privind relansarea Dialogului Strategic Republica Moldova – SUA. Însă referinţa la recomandările Comisiei de la Veneţia în documentul final sunt incluse într-o formulare dură pentru Moldova.

Săptămâna trecută, într-o emisiune la JurnalTV, Ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit, a declarat că „Guvernul se ocupă de modificarea sistemului şi menţinerea propriei puteri, în loc să desfăşoare reforme reale”.

„Modificarea sistemului electoral se face pentru a-şi consolida puterea politică. Sistemul electoral mixt funcţionează în multe ţări. Esenţa nu e în acesta, ci în avizul Comisiei de la Veneţia, care este legat de situaţia concretă din Moldova. Este evidentă voinţa politică a Partidului Democrat de a-şi întări puterea şi influenţa politică. Presupun că noul sistem electoral va fi totuşi adoptat, în pofida recomandărilor reprezentanţilor OSCE şi experţilor Comisiei de la Veneţia. Dacă va fi aşa, atunci cel puţin trebuie să se ţină cont de celelalte recomandări ale Comisiei, care pot îmbunătăţi semnificativ Codul electoral”, a subliniat Pettit.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.