Social

PE 17 OCTOMBRIE, LA MUZEUL DE ISTORIE VA FI INAUGURATĂ EXPOZIȚIA „SUB CER STRĂIN” DESPRE VIAȚA LOCUITORILOR LITUANIEI ÎN LOCURILE DE EXIL DIN URSS

17 octombrie, 2017

Pe 17 octombrie, la ora 15.00, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei va avea loc inaugurarea expoziţiei mobile „Sub cer străin. Locuitorii Lituaniei în lagărele şi locurile de exil din URSS. Anii 1940-1958”.

Surse din cadrul Ambasadei Lituaniei în Moldova au comunicat că „expoziția a fost pregătită în 2011 de către Muzeul Victimelor Genocidului din cadrul Centrului de Cercetare a Genocidului şi Rezistenţei Populaţiei Lituaniei, care a cercetat și a colectat documentele și materialele istorice care reflectă formele și metodele de genocid comise împotriva locuitorilor țării în timpul ocupației sovietice”.

„Scopul expoziției este de a comemora victimele genocidului sovietic și luptătorii pentru libertate. Cei prezenți la expoziție vor lua cunoștință de crimele comise de regimul totalitar sovietic pe teritoriul Lituaniei. Fotografiile exponate vor povesti despre organizarea deportărilor, arestări cu substrat politic, despre viaţa insuportabilă a persoanelor deportate şi a deţinuţilor din lagăre, precum și condiţiile de muncă şi de trai”, a spus reprezentanta Ambasadei, Olga Babenco.

Potrivit ei, standurile sunt realizate în baza unui principiu tematic, prezentând produse alimentare, îmbrăcăminte, credinţă și instrumente de prim ajutor ale exilaților și deținuților.

Evenimentul este organizat de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în colaborare cu Ambasada Lituaniei, în cadrul programului „Recuperarea şi valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească în perioada anilor 1940-1953”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.