Social

LA CHIŞINĂU AU AVUT LOC DEZBATERI PUBLICE PRIVIND REFERENDUMUL PRIVIND DEMITEREA LUI DORIN CHIRTOACĂ

31 octombrie, 2017

Luni, în cadrul unor dezbateri publice, reprezentanții Partidului Socialiștilor și ai Partidului Liberal și-au argumentat pozițiile privind referendumul pentru demiterea primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

Potrivit agenției INFOTAG, consilierul municipal al PSRM, Ion Ceban, a accentuat faptul că „situația privind Chirtoacă începe să semene cu o farsă politică. Acesta este transformat treptat în victimă și distrage atenția de la neglijența care a dus la degradarea capitalei. Procesul respectiv este susținut activ de PL, Partidul Democrat, precum și de PAS și Platforma DA, care sunt interesați de menţinerea conducerii actuale a orașului Chișinău”.

În opinia sa, „capitala nu are nevoie de politică, ci de o administrație competentă. Activitatea lui Chirtoacă a dus la distrugerea infrastructurii rutiere, a serviciului locativ comunal, la falimentul mai multor întreprinderi municipale, la închiderea grădinițelor și a școlilor. Acum se speculează că banii pentru referendum (circa 9 mil. de lei, potrivit CEC – „I.”) vor fi cheltuiţi în zadar, însă în timpul activității acestui primar, pe reparația unui kilometru de drum se duceau mai mulți bani decât pe construcția unui kilometru de șosea în Uniunea Europeană. De exemplu, pentru reparația a trei kilometri de drum pe strada Alecu Russo, din bugetul municipal s-au cheltuit 136 mil. lei”.

„Mai mult decât atât, datorită lui Dorin Chirtoacă, Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare practic a falimentat, iar aceasta înseamnă că datoriile de circa un miliard de lei vor rămâne pe seama locuitorilor capitalei. Așadar, dacă cetățenii nu mai doresc să trăiască în condiții de haos, ei trebuie să-și exprime opinia la referendum”, a remarcat el.

Consilierul municipal PL, Ion Cebanu, a spus că „referendumul poate fi considerat drept o manifestare democratică a voinței doar dacă va fi desfășurat în conformitate cu lege. Iar plebiscitul respectiv a încălcat deja câteva puncte din Codul electoral și Legea privind administrația publică locală. De asemenea, Dorin Chirtoacă a fost ales legal în funcție de primar de trei ori, iar acest referendum este o răsplată a socialiștilor pentru propriul eșec la ultimele alegeri locale”.

Directorul Asociației pentru Democraţie Participativă “ADEPT”, Igor Boțan, a remarcat că, „în conformitate cu principiile democratice, Dorin Chirtoacă totuși trebuie să participe la acest referendum. El poate s-o facă, însă nu în calitate de vicepreședintele PL, ci de cetățean simplu, ceea ce nu încalcă legislația Moldovei”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.31 18:35 Ilie
    De ce Ion este atit de agresiv?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.