Social

OCTAVIAN CALMÎC: MOLDOVA VA GĂSI ÎN CURÂND UN COMPROMIS CU UCRAINA ÎN PROBLEMA NODULUI HIDROENERGETIC NISTREAN

06 decembrie, 2017

Moldova va găsi în curând un compromis cu Ucraina în problema Nodului hidroenergetic nistrean, a anunţat vicepremierul, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Octavian Calmîc.

Potrivit agenţiei INFOTAG, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, el a spus că acest subiect a fost discutat săptămâna trecută la Tbilisi, la întrevederea prim-miniştrilor celor două ţări, Pavel Filip şi Vladimir Groisman.

„Una dintre problemele deosebit de importante pentru Moldova rămâne impactul Nodului hidroenergetic nistrean asupra ecosistemului râului. În acest domeniu există anumite momente critice, în special, funcţionarea Complexului hidroenergetic de la Novodnestrovsk. În Moldova, anual, în cele mai secetoase 30 de zile, debitul de apă din Nistru este de două ori mai mic decât minimul necesar, iar această problemă trebuie soluţionată”, a menţionat Calmîc.

Potrivit lui, în cadrul negocierilor, partea moldovenească se va baza pe necesitatea de a asigura populația republicii cu apă potabilă de calitate.

„Aceasta a fost și va fi cerința principală în dialogul cu Ucraina”, a subliniat vicepremierul.

După cum a informat anterior INFOTAG, la 3 iulie 2016, Cabinetul de miniștri al Ucrainei a aprobat Programul de dezvoltare a domeniului hidroenergetic până în anul 2026, care presupune construirea a șase noi centrale hidroelectrice pe cursul superior al Nistrului. Construcția a provocat îngrijorare în mediul expert al ecologiștilor din Moldova și Ucraina, precum și proteste din partea populației.

În iunie 2017, Rada Supremă a Ucrainei a ratificat acordul de cooperare în domeniul protecției și dezvoltării durabile a bazinului râului după cinci ani de la încheierea acordului între guvernele ambelor țări.

În prezent, preocuparea specială a ecologiștii sunt preocupaţi mai ales de faptul că acordul privind funcționarea Complexului hidroenergetic nistrean ar putea fi semnat până la sfârșitul anului 2017. Mulți experți susţin că funcționarea acestui acord poate duce la o catastrofă ecologică.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.