Social

FEMEILE S-AU PLÂNS PREMIERULUI DE SISTEMUL MEDICAL DIN MOLDOVA ÎN DOMENIUL PERINATAL

12 ianuarie, 2018

Prim-ministrul Pavel Filip a primit vineri o declaraţie din partea unui grup de femei care ar fi avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din Moldova în domeniul perinatal. Femeile cer autorităţilor să întreprindă măsuri pentru a preveni situaţii de felul celor în care a ajuns o tânără de 19 ani, care a fost nevoită să nască singură în toaleta Institutului Mamei și Copilului, în urma unui avort medicamentos recomandat în a 21-a săptămână de sarcină din cauza unor malformații congenitale la făt.

Potrivit agenţiei INFOTAG, una dintre coautoarele declaraţiei, vicepreşedinta Platformei pentru Egalitate de Gen, Alina Andronache, a menţionat că la declarație au fost atașate istoriile a 98 de femei care au avut de suferit în urma neglijenţei medicilor şi corupţiei din instituţiile medicale.

„Aici au fost colectate diferite istorii ale femeilor, deseori cu final tragic, care arată că sistemul naţional de asistenţă perinatală are deficienţe serioase”, a spus ea.

Potrivit ei, solicitările au fost depuse concomitent la Guvern, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Oficiul Avocatului Poporului și Centrul Național Anticorupție, precum şi au fost expediate organizaţiilor internaţionale acreditate în RM şi partenerilor străini ai Moldovei.

Alina Andronache a menţionat că autorităţile trebuie să efectueze controale la toate maternităţile din ţară atât privind nivelul de dotare cu tehnica necesară unei intervenții calitative, supraviețuirii copiilor prematuri, cât și din perspectiva nivelului de pregătire a cadrelor medicale în baza eticii şi integrității. Răspunsul la declaraţie urmează a fi dat în termen de 14 zile.

INFOTAG precizează: Ecaterina, o tânără din Anenii Noi de 19 ani, a fost internată pe 9 decembrie la Institutului Mamei și Copilului, fiind în a 21-a săptămână de sarcină. În urma unui examen USG s-a depistat că fătul avea mai multe malformații congenitale şi sarcina trebuia întreruptă prin provocarea medicamentoasă a naşterii. Pe 2 ianuarie, tânăra a scris pe facebook că, din cauza neglijenţei personalului medical, ea a fost nevoită să nască în toaleta instituţiei medicale. Deşi a solicitat ajutor de numeroase ori, nimeni nu i-a acordat atenţia cuvenită. Conducerea Institutului a început o anchetă internă. Au fost concediaţi trei lucrători medicali, iar câţiva s-au ales cu mustrări.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.01.14 11:26 Nicolae
    Nu cred ca sa schimba macar ceva de aceia ca asta este o grisala sistemica.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.