Social

ANSA A CONFIRMAT PREZENŢA GRĂSIMILOR VEGETALE ÎN UNELE PRODUSE LACTATE

19 februarie, 2018

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a confirmat vineri că unele produse lactate conţin grăsimi vegetale şi a întreprins măsuri pentru retragerea producţiei neconforme de pe rafturile magazinelor.

Surse din cadrul ANSA au relatat pentru INFOTAG că în urma investigațiilor de laborator s-au depistat neconformități privind prezența grăsimilor vegetale la produse de la fabrica JLC. Astfel, brânza proaspătă de vaci de 5 procente conţine 21,75% grăsimi vegetale, iar brânza proaspătă de vaci de 2 procente conţine 14,93% grăsimi vegetale. Agentului economic i-a fost aplicată o amendă de 12 mii lei.

În laptele concentrat fiert cu zahăr „Irisca”, importat din Ucraina, s-au depistat 93,77% de grăsimi vegetale, pe când prezența acestora în produsul respectiv este inadmisibilă.

În produsele lactate de la SA „Incomlac”, în untul „Crestianscoe” conținutul de grăsimi vegetale constituie 15,54%, în brânzica glazurată cu umplutură de lapte concentrat fiert – 60,81%, în brânzica dulce „Mic Vis” cu caise – 34,18%, iar în brânzica glazurată cu aromă de vanilie conținutul de grăsimi vegetale este de 77,51%. Întreprinderea a fost amendată cu 15 mii lei.

Conform unei dispoziţii a ANSA, operatorii menționați au fost avertizați privind retragerea imediată a produselor neconforme din rețeaua comercială. În urma controalelor desfăşurate în ajun, s-a constatat că unele companii nu au îndeplinit prescripţia. Astfel, angajaţii ANSA au retras 27 unităţi (a câte 250 grame) de brânză de vaci cu fracția masică de grăsime 2% și 24 unități (a câte 250 grame) de brânză de vaci cu fracția masică de grăsime 5%.

Inspectorii ANSA vor verifica până la sfârșitul lunii martie toate întreprinderile de profil din țară.

În acelaşi timp, un grup de lucru din cadrul Agenției elaborează propuneri de modificare a legislației pentru a exclude fenomenul producerii și comercializării produselor neconforme.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.