Social

ACTIVIŞTII CIVICI ÎNDEAMNĂ PARLAMENTUL ROMÂNIEI ŞI AL MOLDOVEI SĂ EXAMINEZE PROBLEMA UNIRII

21 februarie, 2018

Organizaţiile unioniste „Centenarul” şi „Sirius” îndeamnă deputaţii din organele legislative ale României şi Moldovei să examineze problema unirii celor două state în cadrul unei şedinţe comune, care trebuie să aibă loc pe 27 martie, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.

Potrivit agenţiei INFOTAG, președintele „Centenarul”, Ion Raţă, a declarat miercuri, la o conferință de presă, că „unirea cu România este singura posibilitate de a ieși din situația deplorabilă în care se află Republica Moldova ca urmare a acțiunilor incompetente ale politicienilor”.

„Declarația satelor moldovenești privind necesitatea unirii arată că mulți cetăţeni trăiesc cu această idee. Dar trebuie să trecem de la cuvinte la fapte. De aceea, invităm toți locuitorii Moldovei să participe la adunarea care va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la 25 martie, și să voteze pentru declarația de unire”, a spus el.

Președintele „Sirius”, Anatolie Petrici, a amintit că „pe 27 martie 1918, unirea a fost adoptată cu majoritatea de voturi în organul legislativ al Moldovei, Sfatul Țării, iar mai târziu un act normativ similar a fost adoptat și în parlamentul român”.

„Aceste documente nu au fost încă denunțate, deci rămân valabile din punct de vedere legal. Însă, prin încălcarea tuturor normelor internaționale și contrar voinței cetățenilor români din Basarabia, URSS a ocupat acest teritoriu în 1940 și a transmis apoi o parte din teritoriile sale Ucrainei”, a spus el.

Potrivit lui, „odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, autoritățile române au făcut o greșeală când au recunoscut Moldova ca stat independent, fapt ce a asigurat existența unui „stat-fantomă” în Europa de Est”.

„Cu toate acestea, potrivit legii, Basarabia face parte din România, iar adevărul istoric trebuie să triumfe”, a spus unionistul.

Primarul oraşului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, care susţine unirea, a menţionat că „pe malurile râului Prut trăieşte un singur popor, iar guvernarea Moldovei a adus republica la faliment și singura șansă pentru viitor este unirea cu România”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.