Social

PARLAMENTUL A APROBAT MAJORAREA PRESTAŢIILOR SOCIALE PENTRU 78 MII DE CETĂŢENI

23 februarie, 2018

Circa 78 mii de cetăţeni vor beneficia de prestaţii sociale majorate. Potrivit agenţiei INFOTAG, un proiect de lege în acest sens a fost adoptat în prima lectură la şedinţa de vineri a Parlamentului.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a spus la şedinţă că se va majora cu 20% mărimea alocaţiei sociale de stat pentru persoanele cu dizabilităţi din copilărie şi pentru copiii cu dizabilităţi în vârstă de până la 18 ani. Creșterea va fi stabilită și recalculată de la 1 ianuarie 2018. De aceasta vor beneficia circa 12 100 copii cu dizabilități și 27 300 persoane cu dizabilități din copilărie.

Potrivit ei, pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru copiii care și-au pierdut întreţinătorul, alocația va spori cu 10%. Cu 5% se vor majora prestațiile sociale pentru persoanele vârstnice și cele de îngrijire, însoţire şi supraveghere. Majorările vor fi aplicate începând cu 1 aprilie 2018.

Deputatul Partidului Socialiştilor, Vladimir Odnostalco, a criticat proiectul de lege, menţionând că măsurile prevăzute în document sunt insuficiente.

„Aceste majorări sunt o bătaie de joc. Pentru unii, majorările sunt de numai câteva zeci de lei”, s-a indignat el.

Conform calculelor estimative, pentru realizarea prevederilor proiectului de lege sunt necesare circa 65 mil. lei. Mijloacele financiare respective au fost prevăzute în Legea bugetului de stat pentru anul 2018.

După cum a informat anterior INFOTAG, la începutul anului curent erau peste 61 mii de beneficiari de alocaţii sociale. Mărimea alocaţiei variază de la 153 lei ($9) pentru persoane care au atins vârsta de pensionare până la 562 lei ($33) pentru persoanele cu dizabilităţi cu vârsta de până la 18 ani.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.02.23 17:54 Sigma
    Mai bine putin dechit nimic!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.