Social

GUVERNUL NU A SPRIJINIT INIŢIATIVA LEGISLATIVĂ PRIVIND INTERZICEREA IMPORTULUI DE MEDICAMENTE FĂRĂ INSTRUCŢIE ÎN LIMBA RUSĂ

12 martie, 2018

Guvernul nu a sprijinit iniţiativa legislativă privind interzicerea importului de medicamente fără instrucţie în limba rusă. Potrivit agenţiei INFOTAG, luni, Cabinetul de miniştri a avizat negativ proiectul de lege al deputaţilor Partidului Socialiştilor, potrivit căruia „se interzice importul de medicamente în lipsa informaţiei complete, veridice şi corecte în limba moldovenească şi rusă”.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari, a spus că, actualmente, informația de pe ambalajele și prospectul medicamentelor produse de către producătorii autohtoni se expune în limba de stat și în limba rusă. Expunerea în limba rusă a prospectului pentru medicamentele de import ar presupune cheltuieli suplimentare (traducător, tipografie etc.), iar în cazurile în care informația din prospect este voluminoasă, pot fi cauzate cheltuieli și pentru ambalare, pe motiv că ar fi necesar un ambalaj mai mare, ceea ce va condiționa creșterea prețului de producător”.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a menționat că proiectul de lege vizează facilitarea vieții persoanelor în etate, căci „unii dintre aceștia nu înțeleg limba moldovenească și pot comite greşeli atunci când iau medicamente”.

Prim-ministrul Pavel Filip a spus că acest proiect de lege face parte din campania preelectorală și că, cu timpul, astfel de propuneri vor fi și mai multe.

„Înțeleg că în acest an vor avea loc alegerile parlamentare. Prin urmare, trebuie să fim pregătiți că discuții pe aceste subiecte o să avem încă mai multe și mai acute”, a spus Filip.

La rândul său, Irina Vlah a declarat că „acest proiect de lege nu este în niciun fel legat de campania electorală.

„Eu cu siguranţă nu am niciun fel de alegeri. În regiunea noastră, doar 10% din populație înțelege limba moldovenească, iar de medicamente se folosesc majoritatea. Trebuie să avem grijă de acești oameni”, a spus ea.

Svetlana Cebotari a remarcat că „medicamentele sunt prescrise de medici, care sunt obligați să explice pacienților modul în care trebuie administrate medicamentele și pentru ce se administrează ele”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.12 19:07 Grigore
    Vlah are o pozitia dura...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.