Social

PARTIDUL DEMOCRAT INTENŢIONEAZĂ SĂ ANULEZE SERVICIUL MILITAR OBLIGATORIU

20 martie, 2018

Partidul Democrat (PDM) intenţionează să anuleze serviciul militar obligatoriu în Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, anunţul a fost făcut marţi de preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, după şedinţa conducerii partidului.

Potrivit lui, anul trecut, partidul a solicitat Guvernului să desfăşoare un studiu amplu referitor la situaţia din armată și un plan de acțiuni pentru eliminarea serviciului militar obligatoriu și transformarea armatei naţionale în una profesionistă.

„Am solicitat o astfel de evaluare ca urmare a unor semnale ce au vizat condițiile pe care armata noastră le poate oferi în prezent tinerilor recruți, condiții insuficiente pentru o pregătire temeinică și un trai decent pe perioada desfășurării serviciului militar”, a recunoscut liderul coaliţiei de guvernare.

El a menţionat că „unii tineri sau părinţii lor plătesc sume mari de bani și scapă de serviciul militar, astfel că sunt înrolați doar cei care nu au bani să plătească”.

„Se impune imediat o reformă profundă a acestui domeniu și orice amânare a reformei se va răsfrânge negativ asupra capacităților armatei naționale. Prin urmare, am luat astăzi decizia politică de a se renunța la serviciul militar obligatoriu în Moldova”, a spus Plahotniuc.

Potrivit lui, reformarea se va realiza etapizat, pentru ca în aproximativ în doi ani să se ajungă la eliminarea completă a serviciului militar obligatoriu.

„Primele reduceri de înrolări vor fi în toamnă, urmând ca locul recruților să fie ocupat de militari profesioniști, angajați în bază de contract, care vor fi echipați după standardele europene”, a declarat liderul PDM.

El consideră că reforma va permite crearea unei armate mai puternice, mai bine echipate și profesioniste, iar pe de altă parte, mii de tineri vor fi scutiți de serviciul militar obligatoriu.

Conform datelor de la începutul anului 2017, în serviciul militar obligatoriu în Moldova erau înrolaţi circa 4,4 mii de persoane, inclusiv 3,3 mii în Armata Naţională și 1,1 mii în unitățile de carabinieri.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.20 16:49 Elena
    Ce bine sa fie!
  2. 2018.03.20 16:51 Paulina
    Ce inseamna ca omu are o echipa pregatita pentru obtinerea puterii.
  3. 2018.03.20 16:53 Vladut
    De ce si dumneavoastra scrieti si faceti propagarea dl Plahotniuc, nu faceti asta, va rog mult. Suntati o agentie independenta stati unde suntati.
  4. 2018.03.21 14:05 Stas
    Ati observati fie care saptamina dl Plahotniuc face declaratii grozave, stiti pentru ce, pentru ca el cel mai important om in Moildova.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.