Social

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A AVIZAT POZITIV INIŢIATIVA PRIVIND MODIFICAREA A DOUĂ ARTICOLE DIN CONSTITUŢIE

10 aprilie, 2018

Curtea Constituţională (CC) a avizat pozitiv iniţiativa privind modificarea a două articole din Constituţie referitor la drepturile cetăţenilor şi copiilor cu dizabilităţi. Potrivit agenţiei INFOTAG, iniţiativa vine din partea unui grup de deputaţi ai Parlamentului.

Curtea Constituțională a aprobat modificarea articolelor 50 și 51 din Constituție – „Ocrotirea mamei, copiilor şi a tinerilor” şi „Protecţia persoanelor handicapate”. Potrivit modificărilor aprobate, în textul celor două articole din Constituţie, precum şi în denumirea articolului 51, sintagma „persoană handicapată” va fi înlocuită cu termenul „persoană cu dizabilități”.

Autorii iniţiativei legislative susţin că modificările sunt necesare pentru a proteja, asigura și promova condiții de egalitate în exercitarea deplină a drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor cu dizabilități, precum și respectul pentru demnitatea lor.

Temei pentru elaborarea inițiativei legislative a servit raportul avocatului poporului, dar și Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități, care spune că este esențială interzicerea tuturor tipurilor de discriminare contingentă pe criterii de dizabilitate, inclusiv garantarea persoanelor cu dizabilități cu protecție juridică egală și efectivă împotriva discriminării de orice fel.

Potrivit legislaţiei, proiectul de amendare a Constituției poate fi adoptat după cel puțin șase luni de la data prezentării. Dacă acesta nu va fi adoptat în următoarele şase luni, avizul CC îşi pierde valoarea juridică.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.