Social

COMISIA PARLAMENTARĂ A APROBAT PROIECTUL CODULUI SERVICIILOR MEDIA AUDIOVIZUALE

18 aprilie, 2018

Proiectul Codului serviciilor media audiovizuale, care urmează să înlocuiască actualul Cod al audiovizualului, a fost aprobat miercuri de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, care îl va propune plenului Parlamentului pentru votarea în prima lectură.

Potrivit agenţiei INFOTAG, proiectul a fost elaborat de experți naționali și internaționali, precum și de reprezentanți ai societății civile în cadrul Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media.

Documentul prevede un șir de noi reglementări referitoare la principiile de comunicare audiovizuală, în temeiul cărora trebuie să activeze toți furnizorii de servicii media, inclusiv: libertatea de exprimare, independența editorială, asigurarea informării corecte, protecția minorilor și a persoanelor cu dizabilități, echilibrul de gen, protejarea spațiului audiovizual național, transparența proprietății.

La elaborarea reglementărilor a fost luată în considerare experiența mai multor țări europene, documentul având drept scop ajustarea legislației naționale în domeniul mass-media la cea europeană.

Deputatul Partidului Democrat, Corneliu Mihalache, a spus că proiectul presupune implementarea directivei europene în domeniul serviciilor audiovizuale, luând însă în considerare realitatea moldovenească.

„Proiectul prevede o nouă procedură de selectare a componenței Consiliului Coordonator al Audiovizualului, potrivit căruia un membru va fi numit de către preşedinţie, doi de parlament și șase de societatea civilă. De asemenea, a fost prescrisă procedura de numire a Consiliului de observatori al companiei publice „Teleradio-Moldova” ”, a spus el.

Potrivit proiectului, programele sau filmele într-o limbă străină trebuie să fie însoțite de subtitrări în limba de stat. Excepție fac programele locale, emisiunile de învățare a limbilor străine și videoclipurile muzicale.

Anterior, deputatul Partidului Socialiştilor, Vlad Batrîncea, a criticat prevederile proiectului care presupun creșterea ponderii produsului local, inclusiv în limba de stat. În opinia sa, această pondere trebuie să fie majorată treptate, pentru a nu crea dificultăți pentru radiodifuzori.

În cadrul dezbaterilor publice, președintele comisiei parlamentare, Vladimir Hotineanu, a declarat că acest cod nu va fi adoptat în lectura finală până când nu va trece expertiza Consiliului Europei, UE și OSCE.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.