Social

AUTOMOBILIŞTII VOR DESFĂŞURA SÂMBĂTĂ O NOUĂ ACŢIUNE DE PROTEST ÎMPOTRIVA MAJORĂRII PREŢURILOR LA CARBURANŢI

15 iunie, 2018

Sâmbătă, automobiliştii vor desfăşura o nouă acţiune de protest împotriva majorării preţurilor la carburanţi. Potrivit agenţiei INFOTAG, la apelul lansat pe reţelele sociale au reacţionat deja peste o mie de persoane.

Inițiatorii intenționează să desfăşoare acțiunea de protest chiar dacă instanţa de judecată a anulat marți hotărârea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind majorarea prețului la benzină și motorină. În opinia inițiatorilor acțiunii, decizia instanței arată că metodologia de calculare a prețurilor la combustibili nu este justificată și nu este transparentă. Activiștii civici cred că un şir de agenți economici apropiați guvernării au obţinut supraprofituri timp de mulți ani din prețurile umflate la carburanţi.

În cadrul acțiunii, participanții intenționează să obţină reducerea accizelor la combustibil. Ei susţin că „nimeni nu știe cum sunt cheltuiţi banii din accize, pentru că accizele, impozitele și amenzile au crescut, iar drumurile nu au devenit mai bune”.

După cum a informat anterior INFOTAG, pe 31 mai, ANRE şi-a anulat hotărârea din 29 mai privind majorarea preţurilor la carburanţi. ANRE a reacţionat în acest fel la rugămintea prim-ministrului Pavel Filip. Peste două săptămâni, pe 12 iunie, ANRE a majorat din nou prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei şi motorinei. De această dată, hotărârea a fost anulată în aceeaşi zi de instanţa de judecată la cererea Ministerului Economiei și Infrastructurii şi Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței. Astfel, actualmente sunt valabile preţurile stabilite la 15 mai, în pofida prevederilor legislative privind revizuirea preţurilor de către ANRE o dată la două săptămâni.

Sâmbătă, 2 iunie, la Chișinău a avut loc primul protest în masă împotriva majorării prețurilor la combustibili. Sute de automobiliști s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale, după care au făcut un raliu auto. După aceea, membrii grupului de inițiativă au declarat că vor desfășura periodic astfel de acțiuni, pentru a obține prețuri echitabile la carburanți.

Conducerea ANRE nu este de acord cu acuzațiile și susține că calculează prețurile în strictă conformitate cu metodologia aprobată de Guvern acum doi ani.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.06.15 15:02 Istvan
    Ih vseh nado vzeati na carandas - edakih vozmutitelei spocoistvia v Moldove...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.