Social

ACTIVIST CIVIC: „ÎN INSTANŢĂ SE PROMOVEAZĂ O HOTĂRÂRE PRIN CARE ÎN MOLDOVA AR PUTEA FI PRIVATIZAT CHIAR ŞI CIMITIRUL”

18 iulie, 2018

La Curtea de Apel Chişinău se află în proces de audiere dosarul privind privatizarea terenului pe care se află cafeneaua „Guguţă” din centrul Chişinăului, care nu mai funcţionează, iar dacă instanţa va lua o decizie favorabilă, atunci în Moldova va putea fi privatizat chiar şi terenul pe care se află cimitirul sau biserica, consideră activistul mişcării „Occupy Guguţă”, Vitalie Sprânceană.

Potrivit agenţiei INFOTAG, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, el a amintit că dreptul de a construi un oarecare „centru de cultură şi agrement” aparţine companiei „Regata Mobiliare”.

„Proprietarii companiei au obţinut dreptul la construcție de la compania „FinParInvest”. Pe atunci, acest proiect a fost promovat intens de către consilierul municipal Victor Gurău. El crede că apariția centrului în capitală reprezintă „noi locuri de muncă” și „o bijuterie a peisajului urban”. Mi se pare că firma „Regata Mobiliare” nici măcar nu consideră că terenul pe care se află „Guguţă” este un monument istoric. Dar cafeneaua care nu funcționează este situată în inima Chișinăului, în grădina publică „Ștefan cel Mare”. Pentru ei, acesta este un teren obișnuit de construcții, ca şi alte sute și mii”, a spus el.

Sprânceană este convins că astăzi „în instanță se creează un precedent”.

„În cazul în care compania va reuşi să obțină decizia prin care terenul pe care este amplasată cafeneaua poate fi privatizat, înstrăinat pentru o perioadă de timp sau pentru totdeauna, atunci terenul pe care se află orice chioșc va putea fi trecut în proprietate privată pentru copeici. Și aşa ceva este posibil, iar proprietarii privați vor putea construi ce le place. Mişcarea noastră este categoric împotriva acestui lucru”, a spus activistul civic.

Membrul Comisiei pentru monumente din cadrul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Serghei Ciocan, a confirmat că parcul „Ștefan cel Mare“ este un monument istoric.

„Acest lucru este confirmat și de faptul că este înscris în Registrul obiectelor protejate de stat. El este inclus şi în lista UNESCO ca obiect istoric. Orice intervenție în structura sa ar trebui să fie evaluată de experți competenți, să treacă prin expertize și audieri publice. În cazul cafenelei „Guguţă” nu s-a făcut nimic de genul acesta”, a spus el.

Activiştii din „Occupy Guguţă” aproape de o lună trăiesc într-un cort lângă clădirea cafenelei cu acelaşi nume, care nu mai activează de mulţi ani. Revendicarea lor este de a readuce instituţia renumită la fostul său statut de loc de odihnă pentru locuitorii Chişinăului. Ei încearcă să împiedice realizarea proiectului privind construirea unui hotel cu 13 etaje în parcul central.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.