Social

MOLDOVA FACE PARTE DIN ȚĂRILE CU MORTALITATE ÎNALTĂ ÎN RÂNDUL FEMEILOR DIN CAUZA BOLILOR NETRANSMISIBILE

25 septembrie, 2018

Femeile din Moldova cu vârsta cuprinsă între 30 și 70 de ani au cea mai mare probabilitate din Europa să moară de așa boli netransmisibile (NCD) precum cancer, boli de inimă, boli pulmonare sau diabet zaharat. Potrivit agenției INFOTAG, la această concluzie au ajuns experţii într-un studiu global al NCD, publicat recent în revista „The Lancet”.

Potrivit studiului, femeile din Moldova au o probabilitate de 17% de a muri de aceste boli înainte să împlinească vârsta de 70 de ani. Pe locul doi se situează Ucraina cu 16,2%, iar pe locul trei se află Federația Rusă cu 16,1%. Cea mai mică rată de deces din cauza acestor maladii o au femeile din Spania – 6%.

Referitor la bărbați, Moldova se află pe locul patru cu 34%. Pe primul loc este Rusia cu 37%, urmată de Bielorusia, Ucraina și Georgia cu aproximativ 35%. Cea mai mică rată de deces din cauza acestor maladii o au bărbații din Islanda – 10%.

Bolile netransmisibile, cum ar fi accidentul vascular cerebral, bolile de inimă, diabetul zaharat și cancerul reprezintă cauza a peste 70% din totalul deceselor.

Oamenii de știință şi-au pus scopul să reducă până în 2030 cu o treime numărul de decese cauzate de bolile cronice, ca parte a obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Măsurile propuse includ introducerea de restricții, impunerea și interzicerea publicității pentru a reduce consumul de alcool și tutun, diagnosticarea și tratamentul precoce al bolilor cronice.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.25 13:07 Ivan
    Asta arata la rezultate guvarnarii PDM.
  2. 2018.09.25 13:11 Dmitrii
    Citobi izmeniti situatiu nujni investitii, a ih net, poca net v dostatocinom obieme.
  3. 2018.09.25 13:12 David
    Este trist chind citesti asa ceva despre Moldova noastra.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.