Social

PREŞEDINTELE TURCIEI A DĂRUIT POLIŢIEI MOLDOVENEŞTI DOUĂ MAŞINI BLINDATE DE INTERVENȚIE ÎMPOTRIVA PROTESTELOR

19 octombrie, 2018

În cadrul vizitei în Moldova, Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a oferit în dar poliției două vehicule blindate de intervenție împotriva protestelor. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a comunicat joi în timpul vizitei sale la Autonomia Găgăuză.

„Ieri, la ora 21.30, au sosit două vehicule pentru combaterea demonstrațiilor în masă ce vor putea fi folosite de Ministerul de Interne”, a declarat Erdogan la Comrat.

După cum informează presa moldovenească, tehnica blindată, denumite „Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı” (TOMA), au fost construite special în Turcia pentru a dispersa protestele și alte manifestații de stradă. În traducere liberă, TOMA ar însemna „Instrument de intervenție în timpul incidentelor sociale”. Aceste vehicule au devenit cunoscute în întreaga lume în special în timpul protestelor din Piața Taksim din Istanbul, desfășurate în 2013. Atunci ele au fost folosite pentru a dispersa manifestațiile împotriva guvernării, la care au participat sute de mii de persoane

Vehiculele sunt dotate cu tunuri de apă, conectate la un rezervor de până la 10 tone. De asemenea, ele dispun de un rezervor de 60 de litri de gaze lacrimogene. Pe lângă Turcia, de vehicule TOMA se mai folosesc în prezent state precum Azerbaidjan, Libia sau Zimbabwe.

Erdogan, care a sosit la invitația președintelui Igor Dodon, nu a precizat de ce a donat automobilele și împotriva cui ar trebui să fie folosite. Judecând după ora pe care a anunţat-o, mașinile au fost donate miercuri seara,după o cină de afaceri pe care Erdogan a petrecut-o cu președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Plahotniuc este considerat principalul adversar politic al lui Igor Dodon, deși analiștii politici îi acuză de o cooperare tacită. La Comrat, Erdogan l-a numit pe Dodon prietenul său. Președintele Republicii Moldova a anunțat că pe 18 noiembrie va participa la o acțiune de protest în masă, pe care o va desfăşura în centrul Chișinăului Partidul Socialiştilor proprezidențial.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.10.19 13:39 Fima
    PDM sa pregheteste, bine face...
  2. 2018.10.19 13:43 Nina
    Si asa ceva noi trebue sa avem?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.