Social

CONFORM HOTĂRÂRII CEDO, GUVERNUL MOLDOVEI ÎI VA PLĂTI LUI ANATOL MĂTĂSARU 2 MII EURO PENTRU ÎNCĂLCAREA DREPTULUI LA LIBERA EXPRIMARE

16 ianuarie, 2019

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că autorităţile Moldovei au încălcat dreptul la libera exprimare al cetăţeanului Anatol Mătăsaru, cunoscut prin acţiunile sale de protest provocatoare împotriva corupţiei în organele de drept ale republicii.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul asociaţiei „Juriştii pentru Drepturile Omului”, CEDO a considerat că instanțele judecătorești au depășit ceea ce ar fi însemnat o restricție „necesară” a libertății de exprimare a reclamantului, condamnându-l în 2015 pe Mătăsaru la doi ani privaţiune de libertate cu suspendare.

Motiv pentru această sancţiune a servit o acţiune de protest a lui Mătăsaru în faţa Procuraturii Generale la data de 29 ianuarie 2013. Atunci Mătăsaru a instalat în faţa clădirii a două sculpturi masive. Prima sculptură, de 2 metri, reprezenta un penis erect cu o imagine feţei unui politician de rang înalt. A doua sculptură reprezenta o vulvă largă cu desenele a câţiva procurori de rang înalt. După o oră, poliţia a înlăturat sculpturile şi l-a dus pe reclamant la secţia de poliţie.

Instanţele naţionale au constatat că sculpturile prezentate în loc public sunt obscene şi asemuirea oficialilor publici cu organele genitale au depăşit limitele criticii acceptabile. De asemenea, au luat în consideraţie că amenzile anterioare pentru acte similare nu au avut efect. Reclamantul a declarat recurs, invocând că sculpturile sunt o formă de exprimare artistică şi că sancţiunile sunt deosebit de aspre, însă recursul a fost respins.

Curtea Europeană a considerat că constatarea violării constituie în sine o satisfacţie echitabilă suficientă şi nu a acordat despăgubiri morale. Ea a acordat reclamantului suma de 2 mii euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.01.16 12:08 Fima
    NU cred ca asta este corect si cinstit, nu si incaodata - NU!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.