Social

PARLAMENTUL A APROBAT INIŢIATIVA PARTIDULUI DEMOCRAT PRIVIND ACORDAREA AJUTORULUI UNIC DE 600 LEI PENTRU PENSIONARI

08 februarie, 2019

Parlamentul a aprobat joi, în prima lectură, un proiect de lege privind acordarea de sărbătorile de Paşti a unui ajutor unic de 600 lei pentru persoanele care primesc pensii și alocații sociale de stat ce nu depășesc 2 mii de lei.

Potrivit agenţiei INFOTAG, deputatul Partidului Democrat, Valentina Rotaru, a menţionat că de acest suport unic vor beneficia peste 600 mii de persoane, dintre care 491 mii sunt pensionari. Pentru achitarea acestui ajutor va fi nevoie de circa 360 mil. lei ($21 mil.).

Deputatul Partidului Liberal, Roman Boţan, consideră că, prin iniţierea unor astfel de proiect de lege, democrații urmăresc obiectivele electorale, de aceea, opoziția ar trebui să ceară dublarea indemnizaţiei, căci „cetățenii merită mai mult”.

Autorul proiectului de lege a promis că propunerea liberalilor va fi luată în considerare în comisia parlamentară în timpul pregătirii pentru a doua lectură.

Deputatul Partidului Comuniştilor, Oleg Reidman, a remarcat că Guvernul nu a emis un aviz la proiectul de lege, iar documentul în sine nu are justificare economică, ceea ce pune sub semnul întrebării punerea în aplicare a prevederilor sale.

De asemenea, Parlamentul a aprobat în prima lectură un alt proiect de lege social al democraților, potrivit căruia, copiii vor beneficia de asistență financiară lunară din partea statului până la atingerea vârstei majoratului. Autorii au explicat că banii vor fi puşi la dispoziţia părinților sau a tutorilor.

Deputatul PL, Mihai Ghimpu, şi-a exprimat regretul că democrații au inițiat „un astfel de proiect minunat” abia acum, când acesta poate fi adoptat doar în prima lectură.

„Ceea ce faceţi este bun și frumos, însă inutil la momentul actual”, a spus el.

Anterior, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a propus ca indemnizaţia pentru copii să fie de 200 de lei pe lună, adică mai puţin de 12 dolari.

Potrivit datelor statistice, în Moldova sunt 675 mii de minori.

INFOTAG precizează: Parlamentul de legislatura actuală poate adopta aceste legi numai în prima lectură, deoarece mandatul său a expirat la 30 noiembrie 2018. În a doua lectură, inițiativele ar putea fi adoptate după formarea noului Parlament. Nu este exclus ca, în cazul victoriei Partidului Socialiştilor în alegeri, acesta să fie responsabil de inițiativele sociale populiste ale Partidului Democrat, să găsească finanţe și să le realizeze.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.02.08 14:08 Robert
    Radi pobedi 24 fevralea mogli bi i po 1 000 dati, esti je otcuda.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.