maib_esspreso

Social

MAJORITATEA CETĂŢENILOR MOLDOVEI AU O ATITUDINE NEGATIVĂ FAŢĂ DE DECIZIA CURŢII CONSTITUŢIONALE PRIVIND ILEGITIMITATEA PARLAMENTULUI

14 iunie, 2019
<mt_str50>

Circa 70% din cetăţenii Moldovei au o atitudine negativă faţă de decizia Curţii Constituţionale privind ilegitimitatea Parlamentului. Potrivit agenţiei INFOTAG, acestea sunt rezultate unui „sondaj de opinie a cetăţenilor referitor la criza politică din RM”, realizat de experţii companiei „Date Inteligente”.

Vineri, la prezentarea raportului, directorul companiei, Mihai Bologan, a spus că 64% din participanţii la sondaj au apreciat pozitiv coaliţia de guvernare creată de Partidul Socialiştilor şi blocul ACUM, iar 72% susţin continuarea activităţii organului legislativ.

„Circa 61% din cetăţeni susţin alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de speaker, iar 61% sprijină numirea Maiei Sandu în funcţia de premier”, a spus Bologan.

Cetăţenii consideră că soluţia principală pentru depăşirea crizei din ţară este: „deblocarea şi plecarea din instituţiile statului a guvernului precedent (35%), alegeri anticipate (22%), negocieri între majoritatea parlamentară şi Partidul Democrat (24%) şi aşteptarea deciziei Comisiei de la Veneţia (19%)”.

„În cazul organizării alegerilor anticipate, 25,4% dintre respondenți ar vota pentru PSRM, 13,9% - pentru PAS, 7,2% - pentru PDM, 5,2% - pentru Platforma DA și 4% - pentru Partidul Şor. În acelaşi timp, 12,2% au declarat că nu vor participa la vot, iar 24% nu știu sau nu au decis pe cine să voteze”, a spus expertul, menționând că „PAS și DA sunt indicate separat, deoarece nu există o certitudine absolută că partidele vor acționa ca în bloc unic la alegeri”.

Potrivit lui, în topul încrederii în politicienii moldoveni, participanții au identificat: Igor Dodon (28,2%), Maia Sandu (15,2%), Pavel Filip (4,5%), Andrei Năstase (4,3%), Vlad Plahotniuc (3,3%) și Ilan Şor (3,8%).

Sondajul a fost efectuat în ultimele 48 de ore pe un eşantion de 720 de persoane din 82 de localități ale Republicii Moldova. Marja de eroare este de 3,65%.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.06.14 14:44 Snejana
    Cred ca asa si este, oamenii vor schibari radicale...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.