Social

MINISTRUL DE INTERNE A CERUT TRAGEREA LA RĂSPUNDERE A FOSTULUI PROCUROR GENERAL

22 iulie, 2019

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a cerut ca fostul procuror general Eduard Harunjen să fie tras la răspundere pentru că a tăinuit răspunsul procuraturii 3 a cantonului din Zurich (Elveția) referitor la implicarea fostului coordonator al coaliției de guvernământ, Vlad Plahotniuc, în schemele de spălare a banilor.

Potrivit agenției INFOTAG, luni, în cadrul unui briefing, el a menţionat că „acest lucru este un caz foarte serios, care necesită o anchetă internă imediată în cadrul Procuraturii Generale (GP)”.

„Potrivit Departamentului federal al poliției și justiției din Elveția, autoritățile moldovenești trebuiau să confirme primirea informațiilor despre spălarea de bani de către Plahotniuc, depistată de procuratura din Zurich. Scrisoarea i-a fost trimisă lui Eduard Harunjen, iar el i-a transmis-o procurorului Adriana Beţişor de la Procuratura Anticorupție. Răspunsul trebuia să fie dat până pe 21 iunie. Ei au tăinuit însă documentul pentru a obstrucţiona orice anchetă penală şi internațională în privinţa lui Plahotniuc – autor al unei serii de crime cu caracter grav şi foarte grav. Toate persoanele vinovate trebuie identificate și pedepsite. Solicităm demararea imediată a unei anchete penale în legătură cu uzurparea puterii în stat de către fostul procuror general și actualul procuror general interimar (Igor Popa – „I.”). Este vorba despre faptul că ei au ignorat ridicarea imunității deputaţilor Ilan Şor și Vlad Plahotniuc și anunţarea lor în căutare internaţională”, a spus Năstase.

În opinia sa, acest caz „demonstrează că procurorii și judecătorii, care continuă să se află într-un sistemul corupt și controlat, care funcționează în Republica Moldova în ultimii 10 ani și care a fost creat de Plahotniuc și anturajul său, continuă să opună rezistență la schimbările din țară”.

Potrivit lui Năstase, angajaţii Ministerului Afacerilor Interne au reușit să afle despre scrisoarea Procuraturii elvețiene cu ajutorul mijloace speciale de investigare.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.22 18:50 Fima
    Andreq este cea mai buna si pregatita candidatura pentru procuror general.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.