Social

(DOC) ASOCIAȚIA RESTAURANTELOR CĂTRE FMI: MEDIUL DIFICIL VA DETERMINA AGENȚII ECONOMICI SĂ ÎȘI REORIENTEZE INVESTIȚIILE ÎN ALTE ȚĂRI

25 iulie, 2019

Asociația Națională a Restaurantelor din Moldova a adresat o scrisoare către Fondul Monetar Internațional cu solicitarea a de iniția un dialog cu privire la decizia Guvernului de a majora cota TVA pentru sectorul HORECA de la 10 la 20%. Reprezentanții asociației susțin că decizia de dublare a cotei, precum și mediul dificil în care activează operatorii creează premise pentru ca aceștia să aleagă alte țări pentru investiții în restaurație, precum România sau Ucraina unde cota TVA este de 4 ori mai mică.

De asemenea, în scrisoare se menționează că aprobarea deciziei, luate în ansamblu cu majorările promise la electricitate și gaz, vor avea efect negativ atât pentru consumatorii de rând, cât și pentru angajații din acest sector.

Asociația Națională a Restaurantelor susține că începând cu 1 octombrie 2018, când a fost aprobată cota TVA de 10% pentru restaurante, hoteluri și cafenele, au fost înregistrate mai multe realizări pozitive, cum ar: fi majorarea salariilor, menținerea prețurilor la serviciile prestate, menținerea la același nivel a contribuțiilor la bugetul de stat, cu potențial de creștere pe viitor.

La fel, se menționează că, din punct de vedere regional, TVA-ul propus de 20% pentru serviciile de alimentație publică ar fi printre cele mai înalte din Europa.

În acest context, Asociația MAR a solicitat inițierea unui dialog până la ratificarea acordului cu Fondul Monetar Internațional, pentru oferirea posibilității expunerii poziției HORECA.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.