Social

PROCURATURA GENERALĂ A PORNIT URMĂRIREA PENALĂ PE FAPTUL UZURPĂRII PUTERII DE STAT ÎN MOLDOVA

05 august, 2019

Procuratura Generală a pornit urmărirea penală pe faptul uzurpării puterii de stat în Moldova în perioada 7-14 iunie de către fosta guvernare a republicii. Decizia în acest sens a fost luată de procurorul general interimar Dumitru Robu.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al Procuraturii, au fost constatate erori de fapt şi de drept la emiterea ordonanţei de refuz în pornirea urmăririi penale, emisă de fostul procuror genaral interimar Igor Popa. Astfel, ordonanţa în cauză a fost anulată.

Exercitarea urmăririi penale pe acest caz va fi efectuată de un grup de urmărire penală, formată din procurori, ofiţeri de urmărire penală şi ofiţeri de investigaţie din diferite subdiviziuni ale organelor de drept.

După cum a informat anterior INFOTAG, deciziile Curții Constituționale din 7-9 iunie (privind nelegitimitatea Parlamentului ş.a.) în baza sesizărilor deputatului Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu, au marcat începutul unei crize politice în Moldova, care a durat o săptămână (8-14 iunie). În acest timp, în republică existau practic două guverne. Curtea Constituţională l-a suspendat temporar pe Preşedinte, iar fostul prim-ministru a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului, care era funcțional, şi a stabilit alegeri anticipate. Acțiunile Curții au provocat critici nu numai în Moldova, ci și în comunitatea internaţională. Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, și-a exprimat „îngrijorarea profundă” și a spus că deciziile recente ale Curții Constituționale „sunt greu de înțeles și par arbitrare în lumina textului Constituției și a standardelor internaționale de drept”. Pe 15 iunie, Curtea Constituțională și-a anulat propriile decizii, în pofida formulării că acestea sunt „definitive și nu pot fi supuse niciunei căi de atac”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.08.06 12:48 Alexei
    El a dat start prea dur...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.