Social

COMISIA PARLAMENTARĂ A APROBAT INDEXAREA SUPLIMENTARĂ A PENSIILOR ÎNCEPÂND CU 1 OCTOMBRIE 2020

14 august, 2019

Comisia economie, buget şi finanţe a a aprobat miercuri un proiect de lege care prevede indexarea suplimentară a pensiilor de la 1 octombrie 2020.

Potrivit agenţiei INFOTAG, consilier al Preşedintelui în domeniul social, Viorica Dumbrăveanu, a spus că se propune indexarea pensiilor, care sunt sub nivelul minim de subzistenţă (1891 lei în 2018 - „I.”). Coeficientul de indexare va fi calculat pe baza indicatorilor de creştere a preţurilor de consum pe parcursul a trei ani.

„În sistem există aproximativ 400 mii de persoane care primesc pensii sub nivelul minim de subzistenţă. Pentru indexarea acestor pensii va fi necesară revizuirea pensiei minime de două ori pe an. În caz contrar, se va crea situaţia în care o persoană care împlineşte vârsta de pensionare va primi mai puţin decât cea indexată în octombrie”, a subliniat ea.

Potrivit consilierului, indexarea pensiei minime în aprilie şi octombrie va duce la o creştere a volumului de prestaţii sociale, care sunt acordate cetăţenilor cu dizabilităţi, precum şi pensionarilor.

Iniţiativa legislativă care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an – la 1 aprilie şi 1 octombrie – a fost propusă de Preşedintele Igor Dodon.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.