Social

COMPANIA AVIA-INVEST, CARE A CONCESIONAT AEROPORTULUI INTERNAȚIONAL CHIȘINĂU, A FOST VÂNDUTĂ UNUI NOU PROPRIETAR

20 august, 2019

Compania Avia-Invest, care a obținut concesiunea Aeroportului Internațional Chișinău, a fost vândută unui nou proprietar.

Potrivit agenției INFOTAG, o companie din Guernsey, NR Investments Ltd, a fost de acord să achiziționeze o participație de 95%. Acordul a fost ratificat luni între reprezentanții Avia Invest și singurul beneficiar al NR Investments, Nat Rothschild.

„Operațiunile și managementul Aeroportului Internațional Chișinău transferate către un concesionar - Avia Invest - în noiembrie 2013, în cadrul unui model de parteneriat public-privat, prin care a fost determinat un program de investiții în trei etape pe parcursul a șase ani. În acea perioadă, Avia Invest propunea o modernizare completă a aeroportului, inclusiv un terminal inteligent pentru pasageri, modernizarea pistei și șorțului, parcarea pe mai multe niveluri și alte îmbunătățiri ale infrastructurii aeroportului, scrie airport-world”, se menționează într-un comunicat de presă al companiei achiziționare.

Purtătoarea de cuvânt a companiei, Alison Chambers, a declarat că reprezentații NR Investments nu vor dezvălui prețul tranzacției. Potrivit ei, în septembrie NR Investments va veni cu noi detalii despre planurile privind achizționarea Avia Invest.

„NR Investments are experiență în investițiile din infrastructura centrală și imobiliară. Investițiile anterioare includ marina Porto Montenegro; Trigranit, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Europa Centrală; complexul de film Korda Studios din Budapesta, Ungaria, precum și multiple proiecte independente în toată regiunea”, se arată într-un comunicat de presă al companiei achiziționare.

NR Investments este, de asemenea, cel mai mare acționar (26,5% din 2009) al Volex, un producător de cabluri electrice, cu sediul în Manchester. Mai mult, Rothschild deține o cotă de 11% în BR Properties, o companie de proprietăți braziliene.

consilierul principal de Stat al prim-ministrei, Cristina Bujor, a declarat că „statul nu a fost întrebat dacă să-și dea acordul sau nu pentru această tranzacție”.

„Acest lucru nu este prevăzut în acordul de concesionare semnat de guvernele precedente. Noi în continuare o să insistăm pe investigarea celor care se fac vinovați de concesionarea aeroportului în mod netransparent și cu încălcarea interesului statului”, a spus Bujor.

Acordul de concesiune a Aeroportului Chişinău a fost semnat pe 30 august 2013, între Agenţia Proprietăţii Publice şi compania Avia Invest, care a fost înregistrată cu câteva zile înainte de semnare. În următorii trei ani, compania a schimbat proprietarul de trei ori.

Conform acordului, Aeroportul Chişinău a fost concesionat pe o perioadă de 49 de ani, redevenţa la 1% din venitul realizat de întreprinderea concesionară şi efectuarea unor investiţii în mărime de 244,2 mil. de euro. Garanţie bancară a fost emisă de Unibank, una dintre cele trei bănci implicate în furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.

Noul Guvern și Parlamentul au început investigarea modului în care a fost concesionat Aeroportul Chișinău. Aceștea nu exclud că tranzacția, care a fost finalizată cu numeroase încălcări, poate fi anulată.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.