Social

AUTORITATEA AERONAUTICĂ CIVILĂ A CONFIRMAT PRODUCEREA UNEI ÎNCĂLCĂRI GRAVE LA DECOLAREA UNEI AERONAVE

02 octombrie, 2019

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a confirmat producerea unei încălcări grave la decolarea unei aeronave. Despre aceasta se arată între-un comunicat al AAC, citat de agenţia INFOTAG. Potrivit comunicatului, incidental s-a produs pe data de 30 septembrie pe Aeroportul Internațional Chișinău, la ora 16.00.

„În timpul decolării unei aeronave, la capătul pistei de decolare operau trei automobile ale serviciului tehnic, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a procedurilor, în conformitate cu reglementările aeronautice civile RAC-REAC. Astfel, a fost convocată comisia permanentă pentru investigarea accidentelor și incidentelor aeronautice, care lucrează împreună cu grupul de experți din cadrul AAC și desfășoară acțiunile de investigare a circumstanțelor incidentului”, se arată în comunicat.

Conform datelor preliminare, incidentul ar fi fost cauzat de o eroare umană. Totodată, Î.S „MoldATSA” a comunicat că dispecerul responsabil pentru decolare a fost suspendat din funcție, până la finalizarea investigației.

ACC a informat despre incident abia a treia zi, după ce fostul director al „MoldATSA”, Sorin Stati, a publicat o înregistrate audio discuţiei pilotului companiei aeriene „Fly One” cu dispecerii. Din înregistrare se aude cum pilotul le reproşează dispecerilor faptul că, la momentul decolării, pe pistă lucrau trei vehicule ale serviciului tehnic.

„La decolare, dispecerul/controlorul de navigaţie aeriană a uitat să elibereze pista de decolare de transportul special care curăţa suprafaţa respectivei piste, procedură care se execută permanent după un anumit număr de decolări şi aterizări, cu scopul excluderii pericolului ca anumite obiecte ce ar putea fi pe pistă să fie atrase de şuvoiul de aer în motoarele aeronavelor sau să lovească în aeronave după impactul cu şasiul acestora”, a menţionat Stati.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.