Social

SUA A PERMIS ÎN PREMIERĂ UNEI COMPANII SĂ PROMOVEZE TUTUNUL DE UZ ORAL CA PRODUS MAI PUȚIN DĂUNĂTOR DECÂT ȚIGĂRILE

24 octombrie, 2019

Agenţia americană pentru siguranţa alimentelor şi medicamentelor (FDA) a oferit companiei Swedish Match permisiunea oficială de a promova produsele de tutun de uz oral (snus), ca fiind mai puțin dăunătoare decât țigările. Este prima oară în istorie când FDA permite promovarea produselor de tutun. În spatele deciziei stau dovezi științifice care arată că snusul este mai puțin dăunător decât fumatul, scrie CNBC.

Autorizația obținută de Swedish Match permite acesteia să indice pe opt dintre produsele de tip snus, următorul text: „Acest produs de tutun reduce riscul de apariție a cancerului oral, pulmonar, bolilor de inimă, accidentelor vasculare cerebrale, emfizemului pulmonar și bronșitei cronice, în comparație cu fumatul țigărilor”. În același timp, FDA a punctat că aceste produse nu sunt inofensive.

Swedish Match a obținut autorizația după ce a depus la FDA o solicitare de tip MRTP (Modified Risk Tobacco Product), ce permite promovarea produsului ca fiind mai puțin dăunător decât țigările.

„Acțiunea de astăzi demonstrează că există o oportunitate reală pentru companiile de tutun să își comercializeze produsele ca fiind mai puțin dăunătoare. Acest lucru se poate întâmpla în urma unei evaluări riguroase de către FDA", a declarat comisarul FDA, Ned Sharpless.

Decizia FDA pune capăt unui șir de negocieri ale companiei Swedish Match ce au durat cinci ani. Hotărârea oferă o speranță companiilor producătoare de tutun în ce privește promovarea noilor produse din tutun și alternativelor țigărilor ca fiind mai puțin dăunătoare.

Snusul este un produs de tutun ce nu emite fum, întrucât acesta nu este ars în timp ce este folosit. Produsul în sine prezintă tutun măcinat, în pliculețe mici și este consumat prin plasarea acesteia sub buza superioară. Acest produs este popular în Suedia - țara cu cea mai mică rată a bolilor asociate fumatului.

FDA a acceptat ideea că în momentul în care țigările sunt foarte nocive, iar pe piață sunt disponibile produse din tutun care dăunează mai puțin sănătății, atunci acestor ar trebui să li se ofere o șansă.

În 2009, în SUA, companiilor producătoare de tutun le-a fost creată posibilitatea de a obține autorizație pentru a comercializa produsele de tutun cu mențiunea că acestea sunt mai puțin dăunătoare decât țigările. Astfel, FDA evaluează cererile depuse de aceste companii și examinează cu strictețe toate dovezile prezentate, înainte de a lua o decizie finală.

Până acum, mai multe companii au depus astfel de cereri la FDA, prin care solicită dreptul de promovare a produselor de tutun mai puțin dăunătoare decât țigările. Printre acestea se numără și Philip Morris International, care a depus o cerere pentru IQOS, dispozitiv de încălzire a tutunului (heated tobacco), lansat recent pe piața americană. În prezent, solicitarea este în curs de examinare.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.