Social

PREȘEDINTELE MOLDOVEI PROMITE CĂ PRACTICA INTERCEPTĂRII ILEGALE A CETĂŢENILOR ŢĂRII VA ÎNCETA

04 decembrie, 2019

Președintele Igor Dodon promite că practica interceptării ilegale a convorbirilor telefonice ale cetăţenilor ţării va înceta. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a declarat miercuri, după ședinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

El a amintit că problema a fost inclusă pe ordinea de zi a CSS în legătură cu informațiile scurse în presă precum că, în perioada când Partidul Democrat se afla la guvernare, au fost interceptate telefoanele a sute de politicieni, jurnaliști, persoane publice și lideri de opoziție.

„Au fost prezentate informații oficiale în acest sens. Doar câteva instituții au dreptul să asculte telefoanele. Totuși, de acest lucru s-a ocupat, în principal, Ministerul de Interne. Astfel, în 2018, au fost ascultate peste 10 mii de convorbiri telefonice, dintre care 600 de către Serviciul de Informații și Securitate. În 2019, au fost 3300 de cazuri de interceptare, dintre care 200 de către SIS”, a spus Președintele.

Potrivit lui, celelalte cazuri revin Ministerului Afacerilor Interne.

„Aceasta este foarte mult. Anul trecut, în instanțe au fost înregistrate 15 mii de cauze și, în același timp, 10 mii de convorbiri telefonice. Trebuie să vedem care au fost motivele pentru acest lucru. Mai ales că numărul interceptărilor crește odată cu începerea campaniilor electorale. Aici este evident abuzul”, a spus Dodon.

El a menționat că pentru interceptarea ilegală au fost iniţiate cauze penale împotriva a patru angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, trei procurori și patru judecători.

„Dar aceasta nu este suficient. Conform legii, fiecare cetățean are dreptul de a solicita informații pentru a vedea dacă este interceptat. Iar autoritățile competente sunt obligate, după finalizarea procedurii de interceptare, să informeze cetățeanul că a fost interceptat şi ce au constatat. Cineva a primit o astfel de notificare?! Nimeni. Vom face ordine în această chestiune”, a spus Dodon.

El a declarat că, la fiecare trei luni, la ședința CSS va fi discutată situația în această chestiune pentru a înceta interceptarea ilegală a telefoanelor.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.