Social

OPOZIŢIA CONSIDERĂ CĂ AMENDAMENTELE PRIVIND DUBLA INDEXARE SUNT ÎN DEFAVOAREA CELOR CU PENSII MICI

28 februarie, 2020

Amendamentele legislative privind dubla indexare (la 1 aprilie şi 1 octombrie) sunt în defavoarea celor care au pensii mici, susţin deputaţii de opoziţie.

Potrivit agenţiei INFOTAG, deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Dan Perciun, a spus joi, în Parlament, că, actualmente, coeficientul de indexare constituie indicele mediu al creşterii preţurilor de consum pentru ultimii trei ani (4,8%), iar acum Guvernul propune să indexeze pensiile în aprilie cu 4,8%, iar în octombrie - cu mărimea inflaţiei pentru primele şase luni ale anului 2020 (potrivit prognozei, 3%).

"Cu acest coeficient(4,8%) ar trebui indexate pensiile sub minimul de existenţă (1,7 mii lei). Acest coeficient de 4,8% să fie în aprilie şi în octombrie. Aşa este prevăzut acum în legislaţie, lucru de care beneficiază aproximativ 400 de mii de pensionari. În versiunea pe care o propune astăzi Guvernul, indexarea din octombrie va fi mai mică cu 1,8 puncte procentuale", a menţionat deputatul.

Potrivit lui, dacă deputaţilor le pasă de faptul că, conform normei actuale, a doua indexare nu va atinge persoanele cu pensia mai mare de nivelul minimului de existenţă, atunci această restricţie ar trebui eliminată, iar coeficientul de indexare nu trebuie redus de la 4,8% la 3%.

"Dacă astăzi nu susţinem propunerea Guvernului, atunci în 2021, indexarea în aprilie şi octombrie va fi de 4,7% fiecare (indicele mediu pe trei ani), iar dacă modificările sunt adoptate, indexarea va fi de 2,7% în aprilie şi 3% în octombrie. În esenţă, voi vă băgaţi mâna în buzunarul celor mai săraci pensionari", a spus Perciun.

El a criticat şi o altă modificare, potrivit căreia, în cazul decesului unuia dintre soţi înainte de cinci ani după împlinirea vârstei de pensionare, soţul sau soţia va primi pensia acestuia, dar numai dacă venitul persoanei văduve nu depăşeşte 2,6 mii. lei. În legislaţia actuală nu sunt astfel de restricţii.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.