Social

“NICOTINA NU E ATÂT DE PERICULOASĂ, PRECUM FUMUL”. TOT MAI MULȚI MOLDOVENI VOR SĂ RENUNȚE LA FUMAT. MOTIVUL - PROBLEMELE DE SĂNĂTATE

29 mai, 2020

Peste 6 mii de persoane din Moldova mor anual din cauza bolilor asociate fumatului. Aproape 60% dintre decese sunt înregistrare în rândul persoanelor apte de muncă. În pofida faptului că în luna mai 2016 a intrat în vigoare cea mai drastică lege cu privire la controlul tutunului, care prevede interzicerea fumatului în piețe, transport public, taxi, stațiile de așteptare a transportului public, stadioane, zone de agrement și terenuri de joacă pentru copii, numărul fumătorilor nu s-a redus considerabil. În ultimii doi ani de la intrarea în vigoare a legii anti-fumat, scăderea a fost de doar 2%.

În cadrul Dispensarului Republican de Narcologie din Moldova activează “Linia verde”,destinată persoanelor care vor să renunțe la fumat. Orice fumător poate apela la numărul 0 800 10 001 pentru a primi o consultare gratuită. Fumătorii sunt invitați la medic sau la psiholog și li se oferă metode de renunțare la dependență.

Psihologul Dispensarului Republican de Narcologie, Victor Ianovschi a declarat pentru KP.md că numărul adresărilor, practic, se dublează anual. Mai mult, la Dispensar vin fumătorii direcționați de către medicii de familie. Dacă în 2018 au fost consultați 468 de fumători, atunci în 2019, această cifră a constituit – 951, adică dublu față de 2018.

Problemele de sănătate – motivul primordial al renunțării la fumat

Unul dintre principalele motive pentru care fumătorii vor să renunțe la fumat este cel financiar, pentru că în ultima perioadă țigările s-au scumpit semnificativ și au devenit mai puțin accesibile. Totuși, motivul principal sunt problemele de sănătate.

„Cel mai des, anume apariția bolilor asociate fumatului motivează fumătorii să renunțe la țigări. Foarte frecvent este vorba despre adulți care fumează mai mult de 15 ani. Dar, sunt și tineri care fumează de 2-3 ani, care deja au o dependență pronunțată și nu pot renunța singuri”, precizeazăPsihologul Dispensarului Republican de Narcologie, Victor Ianovschi.

Cât de rapid se formează dependența

Potrivit specialistului, cu cât mai devreme persoana începe să fumeze, cu atât mai rapid se formează dependența.

- Dacă acest lucru se întâmplă la vârsta pubertății, atunci dependența apare mult mai rapid, în decurs de doar câteva luni. În cazul adulților, procesul este mai lent, ei încearcă să controleze cantitatea de nicotină pe care o consumă.

În ce constă tratamentul

Victor Ianovschi spune că persoanelor care vor să renunțe la fumat li se oferă consultări psihologice, adică psihoterapie, atât în grup, cât și individuale. Și, corespunzător, medicul prescrie tratament medicamentos.

„Persoanele care au o atracție puternică față de fumat și nu pot lupta cu dependența de sine stătător trec un curs de tratament medicamentos. Tratamentul are loc la domiciliu. În timpul fumatului nu există o intoxicație pronunțată a organismului, care ar necesita detoxifiere” - notează specialistul.

Motivarea dubioasă

Deja se cunoaște că, în această vară, în Moldova va fi interzisă expunerea vizibilă a produselor de tutun în spațiile de comercializare, drept măsură pentru combaterea fumatului. Psihologul Victor Ianovschi menționează că această măsură, ca și cea de interzicere a fumatului în spațiile publice, poate contribui la reducerea fumatului în rândul fumătorilor începători și a peroanelor care fumează ocazional.

„Această măsură nu reprezintă o motivare suficientă de renunțare la fumat pentru fumătorii înrăiți, pentru că ei cunosc foarte bine, de ce țigări au nevoie și unde acestea se vând.

Într-o măsură mai mare, pentru acești fumători contează mai mult problemele de sănătate. Iată de ce este evident că fumătorul, în primul rând, are nevoie de informații obiective și complexe despre daunele fumatului și metodele de a reduce aceste daune”, a mai adăugat Victor Ianovschi.

Nicotina nu e atât de periculoasă, precum fumul de țigară

Este cunoscut faptul că renunțarea la fumat este cea mai bună metodă pentru reducerea riscului apariției bolilor asociate fumatului, precum - unele tipuri de cancer, boli ale sistemului cardiovascular și emfizem. Dar, la fel se știe că nicotina care se conține în țigări NU este cauza principală a apariției acestor boli. Riscul principal al acestor maladii sunt compușii nocivi și potențial dăunători, care se conțin în fumul de țigară.

Directorul centrului produselor de tutun din cadrul Administrației Americane a Alimentelor și Medicamentelor, Mitch Zeller, a declarat încă în 2014 că oamenii mor din cauza bolilor asociate consumului de tutun, ca rezultat al inhalării compușilor din fum, dar nu a nicotinei.

Iar reprezentatul Colegiului Regal al Medicilor din Marea Britanie a subliniat că “nicotina în sine nu reprezintă un drog periculos. Consumul de nicotină nu crește mortalitatea sau numărul cazurilor de boli asociate fumatului. Fumul este rădăcina tuturor problemelor și, dacă ar apărea un mod accesibil și eficient de a livra nicotină fără fum, atunci cele mai multe efecte nocive ale fumatului ar putea fi evitate."

În dezbaterile cu privire la rata informării despre nicotină a luat parte și Agenția de Sănătatea Publică din Marea Britanie. Experții britanici susțin că “societatea este dezinformată cu privire la nicotină. Mai puțin de 10% dintre adulți cunosc că nicotina nu reprezintă cauza principală a daunelor provocate sănătății, ca urmare a fumatului.”

Există deja o bază imensă de informații cu privire la nicotină care merită atenția publică. Chiar dacă consumul de nicotină nu este lipsit de riscuri și creează dependență, nicotina în sine este mai puțin dăunătoare în comparație cu fumul în care se conține. Acest lucru este demonstrat prin numeroase cercetări, prin intermediul cărora s-au testat produsele de livrare a nicotinei, dar care nu reprezintă țigări. Din acest motiv, mai multe instituții precum este Administrația Americană a Alimentelor și Medicamentelor (US FDA) consideră produsele de nicotină drept o alternativă bună fumatului.

Astfel, pe de o parte, este nevoie de a limita utilizarea produselor de nicotină pentru o categorie anumită de persoane, iar pe de altă parte, nicotina ar putea contribui la îmbunătățirea sănătății publice, dacă fumătorii care altfel ar continua să fumeze, ar trece la produse fără fum.

Sunt mai nocive, dar dependența nu dispare

Psihologul Dispensarului Republican de Narcologie, Victor Ianovschi, susține că în pofida studiilor internaționale care arată că alternativele fumatului sunt mai puțin nocive, pentru că exclud arderea, persoana care le consumă rămâne dependentă oricum.

„Numeroase studii internaționale demonstrează că aceste produse sunt mai puțin dăunătoare, întrucât nu ard tutunul. Dar dependența rămâne. Nu contează, persoana este dependentă de țigări sau de alternativele acestora – ea oricum este dependentă. Iar dependența e boală”, precizează specialistul.

În ce privește dauna provocată de nicotină pentru organismul uman, Victor Ianovschi spune că orice substanță ce nimerește în corp și care nu este specifică organismului și nu participă la procesele biologice – provoacă daune.

De ce depinde dependența

S-a constatat că efectul dependenței de fumat se datorează mai multor factori complecși care, luați la un loc, sporesc impactul nicotinei. Nivelul de expunere la nicotină și efectele acesteia țin de maniera individuală de a fuma, metabolism, indicele de masă corporală și diferențele genetice. Și alți factori pot crea dependența de fumat – un rol important joacă ritualul, experiență senzorială și socială.

Cel mai important factor care influențează impactul nicotinei este însă cantitatea și frecvența de livrare a nicotinei în organism. Întrucât prin fumat nicotina ajunge la creier foarte eficient, produse precum aerosolul și inhalatoarele provoacă fumătorilor mai multă satisfacție față de produsele ce livrează nicotina lent și în cantități mici, cum ar fi gumele de mestecat sau plasturele.

FAPTUL ZILEI

Coronavirusul nu a redus numărul fumătorilor

Potrivit lui Victor Ianovschi, pandemia Covid-19 nu i-a făcut pe fumătorii din Moldova să renunțe la acest viciu.

„Avem aceleași cifre. Mai mult decât atât, există persoane cărora le-a plăcut ideea că fumătorii mai ușor fac față coronavirsului. Dar, acest lucru, desigur, nu este adevărat. Dimpotrivă, fumătorii se pot confrunta cu complicații precum bronșită cronică și alte complicații la plămâni. Acest lucru trebuie de luat în vedere”, a mai adăugat specialistul.

Commentarii [ 7 ] adaugă comentariu

  1. 2020.05.30 14:01 Nicolae
    Fumat dauneaza sanatatea si asta trebue se fie clar pentru toti in Moldova!
  2. 2020.05.30 14:03 Efim
    Pentru cei care sunt fumatori statu trebue sa propune ceva foarte atractiv ca ei sa are ghind despre sanatatea sa proprie si cei care stau imprejur.
  3. 2020.05.30 14:05 Victor
    Sase mii de oameni, - asta este prea mult, statu trebue sa face ceva.
  4. 2020.05.30 14:06 Svetlana
    Sunt multi care fumeaza si traeste pina la 80, 90 si chiear o sita da ani.
  5. 2020.05.30 14:07 Natalia
    Nu cred in asa ceva...
  6. 2020.05.30 14:09 Petrea
    Pentru cei care sunt fumatori noi trebue sa gasim argumente speciale, deosebite mai atractive pentru oamnei.
  7. 2020.05.30 14:16 fima
    Curil, curiu i curiti budu!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.