Social

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A RECUNOSCUT NECONSTITUŢIONALĂ SANCŢIONAREA EXCESIVĂ A PERSOANELOR FIZICE PENTRU ÎNCĂLCAREA NORMELOR SANITARE

01 iulie, 2020

Curtea Constituţională (CC) a recunoscut drept neconstituţională stabilirea limitei minime a amenzilor pentru persoanele fizice pentru încălcarea normelor sanitare. Potrivit agenţiei INFOTAG, această hotărâre a fost luată marţi de CC în urma sesizării unor deputaţi.

Deputaţii au contestat la CC modificările adoptate de Parlament la Codul administrativ. Acestea prevăd aplicarea amenzilor pentru încălcarea normelor sanitar-epidemiologice care pot pune în pericol sănătatea publică. Conform acestor modificări, adoptate odată cu introducerea stării de urgenţă pe 16 martie, persoanele fizice pot fi amendate cu 450-500 de unităţi convenţionale (22,5-25 mii lei sau $1300-1450), iar persoanele juridice - cu 1000-1500 de unităţi convenţionale (50-75 mii lei sau $2950-5900).

Preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole, care a prezentat hotărârea, a menţionat că unul dintre principiile de bază ale justiţiei este aplicarea sancţiunii în mod individual, în funcţie de gravitatea încălcării, în acest caz fiind vorba de gravitatea pericolului pentru sănătatea publică

"Curtea Constituţională a constatat că, în cazul persoanelor juridice, judecătorii au posibilitatea să varieze aplicarea sancţiunii, în funcţie de gravitatea încălcării. În cazul persoanelor fizice, limita minimă a amenzii este exagerată, ceea ce nu oferă instanţelor de judecată posibilitatea să stabilească o sancţiune proporţională gradului prejudicial al faptei. Curtea a declarat neconstituţională limita minimă aplicată în privinţa persoanelor fizice în mărime de 450 de unităţi convenţionale. Pentru fapta de nerespectare a măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, persoanei fizice i se va aplica o amendă de la limita minimă de o unitate convenţională (50 lei), până la limita maximă de 500 de de unităţi convenţionale. Agenţii constatatori şi instanţele de judecată vor stabili amenda în funcţie de circumstanţele concrete ale cauzei", a precizat preşedinta CC, Domnica Manole.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.