Social

GUVERNUL A PREZENTAT ÎN PARLAMENT LEGILE ADOPTATE PRIN ASUMAREA RĂSPUNDERII

09 iulie, 2020

Prim-ministrul Ion Chicu a reuşit, din a patra încercare, să prezinte în Parlament cele patru legi adoptate săptămâna trecută de Guvern prin asumarea răspunderii în faţa Parlamentului. Potrivit agenției INFOTAG, anterior, trei zile consecutiv, Legislativul nu reuşea să se convoace în şedinţă din cauza boicotului opoziţiei şi lipsei de cvorum.

Joi, cvorumul minim (51 din 101 deputați) a fost asigurat de Ștefan Gaţcan. Anterior, pe 30 iunie, el a anunțat că pleacă de la PSRM şi se alătură grupului „Pro Moldova”. A doua zi el a anunțat că renunţă la mandatul de deputat, iar joi s-a întors în Parlament și a anunțat că va continua activitatea de deputat.

După ce Gaţcan a asigurat cvorumul, în sală au revenit deputații Platformei DA și ai Partidului Acțiune și Solidaritate, care au participat anterior la boicot. Însă reprezentanții acestor fracțiuni au părăsit din nou sala la scurt timp, deoarece nu s-au înregistrat la ședință, iar speakerul Zinaida Greceanîi nu a putut supune votului propunerile de modificare a agendei, venite din partea lor.

Proiectul prezentat de Guvern prevede modificări la patru legi (legea salarizării în sectorul bugetar, legea bugetului de stat, legea privind bugetul asigurărilor sociale de stat şi legea privind fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală). Este vorba despre majorarea treptată a salariilor pentru personalul medical începând cu luna septembrie curent (pentru aceasta vor fi nevoie de 400 mil. lei), plata unor indemnizaţii unice de 700 de lei pentru pensionari (a căror pensie nu depășește 3 mii), majorarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii (cu 100 mil. lei), majorarea Fondului de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii, plata indemnizaţiilor pentru familiile lucrătorilor medicali care au decedat în urma infecţiei de COVID-19 (3,3 mil. lei).

Modificările prevăd majorarea cheltuielilor bugetare cu peste un miliard de lei, până la 55,6 mlrd. lei (+2,4%), partea de venituri va crește cu 52,4 mil. lei, până la 37,8 mlrd. lei. Astfel, deficitul va fi de peste 17 mlrd. lei.

Din acest moment începe numărătoarea inversă a trei zile, când Guvernul, în cazul în care deputaţii nu sunt de acord, poate fi demis prin moţiune de cenzură. În caz contrar, după expirarea acestei perioade, legile aprobate de Guvern prin asumarea răspunderii în faţa Parlamentului vor intra în vigoare.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.07.09 13:43 Alexei
    Dl Dodon a obtinut o victorie mica innainte de victoria mare care el obtina 1 noembrie.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.