Social

EX-VICEPREMIER: GUVERNUL TREBUIE SĂ FIE FOARTE ATENT ÎN CE PRIVEŞTE ATRAGEREA FORŢEI DE MUNCĂ STRĂINE ÎN MOLDOVA

25 septembrie, 2020

Guvernul trebuie să fie foarte atent în ce priveşte atragerea forţei de muncă străine în Moldova. Astfel a comentat fostul vicepremier şi ministru al economiei Alexandru Muravschi proiectul de lege elaborat şi aprobat de Cabinetul de Miniştri ieri, cu scopul de a atrage lucrători străini în Moldova.

În discuţia cu reporterul agenţiei de presă ИНФОТАГ, el a menţionat că intenţiile guvernului "nu aduc nimic nou - o parte semnificativă a menajerelor, spălătorilor de vase, a gunoierilor etc., în Europa, sunt recrutaţi din rândurile migranţilor, deoarece localnicii nu vor să facă aceste munci, preferând indemnizaţiile de şomaj".

"Şi Moldova începe să urmeze această cale, dar nu pentru că suntem o ţară dezvoltată, ci pentru că o parte semnificativă a populaţiei pleacă, iar cei care sunt înregistraţi sau neînregistraţi la Bursa Muncii nu vor să candideze pentru un asemenea loc de muncă. Pe de o parte, nu este prestigios, iar pe de altă parte - salariile sunt mici. La urma urmei, înţelegem perfect că vorbim despre nişte câştiguri de 2-4 mii de lei", a spus Muravschi.

Fostul ministru nu are nicio îndoială că vorbim despre atragerea forţei de muncă slab calificate în Republica Moldova. Dar, în acelaşi timp, expertul a subliniat că "golul care a apărut" trebuie completat într-un fel sau altul, iar această "medalie, după cum ştiţi, are două feţe".

"Pe de o parte, umpli aceste goluri, începe munca - oraşele devin mai curate, drumurile sunt reparate. Pe de altă parte, aceasta creează noi probleme pentru localnici. Este clar că, dacă migranţii vin, vor veni din Asia sau din Africa, deoarece din România sau Turcia nu va veni nimeni să lucreze cu salarii atât de mici. Această forţă de muncă va "astupa găurile" făcând muncile murdare, dar în acelaşi timp va reţine creşterea salariilor în alte domenii", a spus el.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.09.26 14:44 Fima
    De ce guvernu faca asa ceva? Asta este o grisala mare.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.