Social

CEC VA DESCHIDE 139 DE SECŢII DE VOTARE ÎN STRĂINĂTATE PENTRU ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN NOIEMBRIE...

28 septembrie, 2020

Comisia Electorală Centrală a decis deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

Potrivit agenţiei de presă INFOTAG, CEC a explicat că decizia a fost luată în conformitate cu prevederile legislației electorale, cu avizul prealabil al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Astfel, secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar și în alte localități, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum și pe baza informațiilor obținute de către MAEIE de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor Republicii Moldova privind numărul acestora și locul aflării acestora.

Anterior, CEC a trimis ministerului o cerere de deschidere a 202 secții de votare în străinătate. Totuși, MAEIE a raportat că au primit consimțământul altor țări pentru a deschide 139 de secții de votare, care vor fi deschise atât în misiunile diplomatice și consulatele din Republica Moldova, cât și în alte localităţi.

Conform deciziei, cele mai multe secţii de votare vor fi deschise în Italia - 31, în Rusia - 17, în România - 13 și în SUA - 12. În Franța, numărul lor va fi opt, în Marea Britanie - șapte, în Germania - șase, în Spania - cinci. în Canada și Irlanda - patru, în Portugalia - trei. Câte două secţii de votare vor fi deschise în Belgia, Israel, Turcia și Ucraina. Și câte una - în Austria, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Republica Cehă, China, Cipru, Danemarca, Emiratele Arabe Unite, Elveția, Estonia, Grecia, Japonia, Letonia, Lituania, Norvegia, Țările de Jos, Polonia, Qatar, Suedia și Ungaria.

Unele state, cum ar fi, spre exemplu, Israelul, din cauza situației create de pandemie, nu au permis deschiderea secțiilor de votare în afara misiunilor diplomatice ale Moldovei.

…ŞI 42 DE SECŢII DE VOTARE PENTRU LOCUITORII DIN TRANSNISTRIA ÎN LOCALITĂŢILE DIN MOLDOVA

Locuitorii din regiunea transnistreană își vor putea exercita votul în alegerile prezidențiale din 1 noiembrie în 42 de secții din 22 de localităţi din Moldova.

Potrivit agenţiei de presă INFOTAG, această decizie a fost luată de Comisia Electorală Centrală, cu menţiunea că Ministerul de Interne, procedând conform cu atribuțiile sale și în conformitate cu prevederile Codului Electoral, va lua toate măsurile necesare pentru menținerea ordinii publice în așezările în care se află aceste secții de votare.

Locuitorii din Transnistria vor putea vota la alegerile prezidențiale din Chișinău, Bălți, Anenii Noi, unde vor deschide câte o secție de votare. În raionul Anenii Noi, care se învecinează direct cu regiunea, vor fi deschise secţii de votare încă în patru sate - Varniţa (4), Calfa (2), Gura Bâcului (2), Hârbovăţ (1).

În Căuşeni și în satele din regiune - Chircăieşti, Copanca, Hagimus – sunt câte două secţii de votare, iar în Fârlădani – una.

La Criuleni, pe 1 noiembrie, vor funcționa 2 secții de votare.

În raionul Dubăsari, în Coşniţa, Cocieri, Doroţcaia - vor fi deschise câte două secţii de votare, în Molovata Nouă și la Ustia - câte una.

De asemenea, locuitorii din Transnistria vor putea vota la patru secţii din satul Sănătăuca, raionul Florești, la patru secţii din Rezina, la două secţii din Ștefan-Vodă și o secţie în satul Răscăieţi, același raion.

Pentru a asigura siguranța procesului de vot la secțiile de votare din așezările situate în zona de securitate, CEC a solicitat observatorilor naționali și internaționali, precum și Comisiei mixte de control, să monitorizeze desfășurarea pașnică a procesului electoral la secţiile de votare numite.

Anterior, agenţia de presă INFOTAG a informat deja că opoziția se opune participării locuitorilor din regiunea transnistreană la alegeri, temându-se că ei vor vota pentru președintele actual Igor Dodon. Președintele, la rândul său, consideră nedrept cetățenii moldoveni de pe malul stâng al Nistrului să fie privaţi de dreptul legitim la vot. Liderul nerecunoscutei RMN, Vadim Krasnoselski, în ajunul alegerilor, a prelungit restricțiile în legătură cu pandemia de coronavirus până la 1 decembrie. Acestea se referă, printre altele, şi la ieşirea locuitorilor Transnistriei din regiune, inclusiv pentru a merge la alegerile din satele moldovenești unde sunt deschise secțiile de votare.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2020.09.28 13:37 Nicolae
    Este hotarire corecte!
  2. 2020.09.28 13:39 Elena
    Vsem ne ugodis...
  3. 2020.11.10 12:29 Valeriu
    Buna, Va rog sa-mi spuneți la ce sectie de votare din Chisinau noi putem vota pe 15 noiembrie, fiind locuitori ( pe buletin) a orasului Dubăsari! Mulțumesc!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.